Bezig met laden...

Logboek

Geschiedenis van skeyes, een jong bedrijf met 100 jaar ervaring

Geschiedenis van skeyes, een jong bedrijf met 100 jaar ervaring

Naar aanleiding van 100 jaar luchtvaart in België heeft skyes, de Belgische luchtverkeersleider, zijn eigen honderdjarige geschiedenis geschreven in samenwerking met onder andere Bob Rongé en Dirk Buytaert van de ASA (Aviation Society of Antwerp), Frans Van Humbeek (Hangar Flying) en anderen.  

Een uittreksel uit de historie van ATC in België

Een jong bedrijf met toch al jaren ervaring op de teller, dat is skeyes.

Als autonoom overheidsbedrijf staan we al decennialang garant voor de veiligheid en efficiëntie van het vliegverkeer boven België. In de pioniersjaren van de luchtvaart werkten we als een afdeling van het Bestuur der Luchtvaart, na de Tweede Wereldoorlog opereerden we onder de naam van Regie der Luchtwegen. Vanaf eind jaren negentig van de vorige eeuw gingen we een tijdje door het leven als Belgocontrol, maar sinds kort zitten we als Belgische luchtverkeersleiding in het gloednieuwe jasje van skeyes.

Ons bedrijf – en onze naam – evolueerde mee met de steeds grotere uitdagingen voor luchtverkeersleiding. Als Regie der Luchtwegen behandelden we eind jaren veertig enkele tientallen vluchten per dag, nu begeleidt skeyes dagelijks, de klok rond, meer dan 3000 vliegtuigen. Alles samen is dat goed voor meer dan 1 miljoen vluchtbewegingen per jaar.

Het Belgische luchtruim is bovendien complex. Als klein en centraal gelegen land in Europa heeft België veel vliegverkeer in zijn luchtruim. Het verkeer voor al die vliegtuigen efficiënt regelen, vraagt een doorgedreven internationale samenwerking. En skeyes neemt daarin het voortouw. Initiatieven om het Europese luchtruim nog beter te beheren door samen te werken met andere landen en luchtverkeersleidingen worden door skeyes volop ondersteund.
Tot slot geloven wij bij skeyes, net zoals vroeger bij de Regie der Luchtwegen en Belgocontrol, in veiligheid, innovatie en duurzaamheid als onze kernwaarden.
Op veiligheid in de lucht geven we nooit toe, we zetten in op innovatie en door duurzaamheid leveren onze inspanningen blijvende resultaten op.

Het boek over de geschiedenis van de ATC (luchtverkeersleiding) gidst u ook door de 100-jarige geschiedenis van de luchtvaart in België. Echt de moeite waard om het boek in deze corona-tijden te lezen.   

U kunt het prachtig ebook, in drie talen, van skyes hier gratis downloaden.

Veel leesplezier 

Foto en ebook copyrights: skyes

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *