Bezig met laden...

Logboek

Krijgt Parijs luchttaxi's tijdens de Olympics van 2024?

Krijgt Parijs luchttaxi's tijdens de Olympics van 2024?

Volgend jaar worden de Olympische Spelen gehouden in Tokio, Japan. Maar 4 jaar later, van 26 juli tot 11 augustus 2024, komt de Olympische vlam naar Europa en gaan de Spelen door in Parijs. Het stadium waar de opening- en sluitingsceremonie doorgaat is het Stade de France aan de bekende Parijse ringweg, de Periferique.

Als je een paar keer Parijs hebt bezocht zul je wellicht aan de lijve ondervonden hebben dat het verkeer daar dagelijks in een moeilijk te ontwarren knoop ligt. Bedenk eens dat bovenop het normale verkeer en het zomers toerisme er nog tienduizenden sporters en toeschouwers voor de Olympische Spelen bijkomen, dan begrijp je dat men nu al zoekt naar oplossingen om die verkeerknoop te ontwarren.

Parijs gaat onderzoeken of het gedurende de Olympische Spelen zelfvliegende luchttaxi’s kan inzetten. De luchttaxi zou de reistijd vanaf de internationale luchthaven Charles de Gaulle aanzienlijk kunnen verkorten. Met een grondtaxi sta je gegarandeerd dagelijks in de file. 

Het plan om autonome luchttaxi’s in te zetten gedurende de Olympische Spelen komt van Aeroports de Paris, helikopterbouwer Airbus, en de regionale vervoerder RATP. Volgens deze bedrijven is dit grote sportevenement de ideale gelegenheid om VTOL's in te zetten. De bedrijven gaan daarvoor eerst een haalbaarheidsstudie uitvoeren, zo kondigden ze aan gedurende de Parijse luchtvaartshow 2019 op Le Bourget.

Aeroports de Paris zou een locatie te uitkiezen die geschikt is als thuishaven voor de luchttaxi’s, dicht genoeg bij het Olympisch stadium. Als alles lukt en volgens plan verloopt, stijgt er tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024 elke zes minuten een autonome vliegende taxi op.

Airbus beschikt inmiddels over twee prototypes van autonome VTOL's: de eenzitter Vahana en de veel grotere CityAirbus die vier personen kan vervoeren. Volgens huidig Airbus-topman en voormalig chef van de helikopter divisie, Guillaume Faury is het de bedoeling om die twee prototypes samen te smelten tot de nieuwe luchttaxi voor Parijs.

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *