Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters liet in 2016 een H120 vliegen met een diesel pistonmotor

 Airbus Helicopters liet in 2016 een H120 vliegen met een diesel pistonmotor

Diesel pistonmotoren zijn nooit een groot succes geweest in de luchtvaart. Een beperkt aantal - vooral Europese fabrikanten heeft zich gewaagd aan een aero diesel motor maar ondanks de lagere gebruikskosten wogen de negatieve aspecten (zware uitvoering omwille van de compressieverhouding, koeling, vibratie en certificatie) meestal zwaarder door.

Het Duitse Thielert kwam met een goed dieselmotor voor de kleine luchtvaart op de markt maar ook zij konden het tij niet keren en gingen in 2008 in faling. Het Amerikaanse Continental kocht delen van de onderneming en heeft de Thielert motoren nu in zijn productaanbod opgenomen. 

Een vijftal jaar geleden waren er 'bevestigde geruchten' dat Robinson zijn R44 zou uitrusten met een dieselmotor om de hoge prijs en de moeilijke beschikbaarheid van AvGas te omzeilen maar veel verder dan geruchten kwam dit project niet. Vandaag heeft Continental een dieselmotor in zijn programma dat overigens perfect zou passen in de Robinson R44.

Airbus Helicopters heeft in 2016 tests gedaan met een dieselmotor in hun H120 helikopter. Deze test was een onderdeel van het Europese Clean Sky programma. De test was een technisch succes over de ganse lijn maar tot op heden heeft geen motorenfabrikant het project opgepikt.  Airbus heeft dan ook verder weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze tests; ook de publieke verontwaardiging rond het dieselschandaal heeft vermoedelijk meegespeeld om het project niet verder te voeren.   

Het magazine Vertical kreeg info van van Christian Mercier, Airbus Helicopters' chief research engineer, dat de geteste H120 zowat 8 uur endurance had met de diesel motor. Bedoeling van de test was het bewijs te leveren dat een diesel motor een echt alternatief was voor de turbine motor; de test was geslaagd.

De test gebeurde met een 440 shp (shaft horse power) pistonmotor; het take-off het verbruik was 30% lager dan de turbine en op kruissnelheid (+/- 130 shp) was dat zelfs 50% lager. Het gemiddelde verbruik over de missie was 42% lager.

De nadelen van de pistonmotor (vibratie, gewicht, koeling) konden perfect worden gemanaged door de ontwikkelingen van Airbus en zijn partners in het Clean Sky project. Niet alleen het verbruik is lager bij een pistonmotor ook de kost van de motor en zijn regeling zijn beduidend lager dan bij de turbine motoren.

Teos en Austro Engine (onderdeel van de Diamond Aircraft groep) hebben de V8 piston motor ontwikkeld en gebouwd maar Airbus heeft de IP-rechten. De pistonmotor zou naast helikopters ook kunnen worden gebruikt voor vliegtuigen of voor APU's in de vliegtuigen.

Foto copyrights: Airbus Helicopters - Jerome Deulin

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *