Bezig met laden...

Logboek

Unieke fotoshoot over het Rentel windmolenpark

Unieke fotoshoot over het Rentel windmolenpark

In September 2018 kondigden we het contract aan van helikopteroperator NHV met Siemens GAMESA. Intussen vliegt NHV sinds November 2018 vanuit hun basis in Oostende naar het Rentel windmolenpark, zowat 40 kilometer in zee. 

Vorige week konden we in samenwerking met NHV een unieke air-2-air fotoshoot maken van de helikopteractiviteiten boven het Rentel-windmolenpark. 

Wij vlogen voor de fotoshoot met een Airbus AS365 Dauphin van NHV en die bracht ons naar het Rentel windmolenpark waar we werden tegemoet gevlogen door de nieuwe Airbus H145T2 van NHV met call-sign OO-NST. Deze was vanop de basis in Oostende vertrokken voor een training boven de windmolens.

In het prachtige decor van de open zee, een blauwe hemel en de tientallen windmolens konden we een schitterende fotoshoot afwerken. Dankzij de professionele piloten in beide helikopters van NHV konden we deze speciale trainingsactiviteiten prachtig in beeld brengen.

Eerst werd een 'technieker' op het platform van een hoge windmolen boven zee gewinched. Dergelijke oefening moet tot in de puntjes worden voorbereid: de wieken van de windmolen moeten tot stilstand worden gebracht en de piloten moeten de juiste positie innemen in functie van de windmolen, de windsterke en de windrichting. En dan moet de technieker op de piepkleine platform van de windmolen worden neergelaten en nadien terug worden opgepikt. Het lijkt allemaal een koud kunstje voor de professionals van NHV maar dergelijke activiteiten zijn niet zonder risico en moeten met de hoogste concentratie en coordinatie worden uitgevoerd.

Nadien voerden we ook een winch-oefening uit boven het Rentel-transformatorstation (call-sign REN) in de Noordzee. Het 1100 ton wegend Offshore Transformator Platform verzamelt en stabiliseert de door de 42 turbines geproduceerde wind energie om tot 220 kV hoogspanning voor energietransport naar het vasteland. De installatie van het offshore transformatorplatform is net afgerond, en zal later dit jaar groene stroom produceren voor 300.000 huishoudens. Een helikopter kan niet landen op het transformatorstation maar deze heeft wel een winchplatform waar technici kunnen worden neergelaten.

Ook hier konden de piloten en de crew van de NHV helikopters hun training vlekkeloos afwerken. Een goede communicatie en coordinatie tussen winchman en de piloten zijn eens temeer van het hoogste belang maar ze moeten ook kunnen rekenen op een perfecte planning, up-to-date materiaal en een dito helikopter. Het team van NHV heeft dit alles in huis en kan deze moeilijke opdrachten steeds tot een goed einde brengen. Vergeet niet dat je op 40 kilometer van de kust niet even kunt landen om bij te tanken...

Na dit adembenemende foto-avonduur vlogen via de kustlijn van Vlissingen - en een laatste foto's daar - terug naar de basis in Rotterdam. Later dit jaar zal NHV zijn vloot uitbreiden met een tweede Airbus H145T2 om de activiteiten boven het Rentel windmolenpark uit te voeren.       

Na twee uur vliegen konden we moe maar gelukkig we uit onze overlevingspakken klauteren! Dankzij de medewerking van NHV kunnen we deze unieke fotoreportage met u delen. En ook dank aan onze huisfotograaf Tom Buysse voor dit knappe werk! 

Klik hier voor deze unieke fotoshoot.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *