Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopters stopt met de productie van de H120 Colibri

Airbus Helicopters stopt met de productie van de H120 Colibri

Airbus Helicopters heeft haar laatste H120 Colibri (ex-EC120) uitgeleverd. Ze hebben beslist om de productie ervan stop te zetten en niet meer actief te zijn in de onderkant van de turbine helikoptermarkt.

In 2016 leverde Airbus slechts 5 stuks H120 uit, waar Robinson met zijn turbinehelikopters 63 stuks uitleverde. Vermoedelijk zal ook het feit meegespeeld hebben dat de Bell JetRanger 505 X nu ook in zowel USA als in Europa is gecertificeerd en ook een geduchte concurrent is in de onderkant van de turbine helikoptermarkt.

Reeds een paar jaar geleden besliste Airbus Helicopters om zijn marktaandeel in de helikoptermarkt te berekenen zonder de eenvoudige monoturbine zoals H120 of Robinson R66; dit was reeds een duidelijk signaal dat Airbus deze markt niet als de zijne beschouwd. Airbus ziet deze markt als een commodity market, een soort verlengstuk van piston helikopter met een turbine motor, een duidelijke verwijzing naar Robinson.

Airbus Helicopters is ook duidelijk meer geinteresseerd in de markt van helikopters met hogere toegevoegde waarde, waar grotere winstmarges te pakken zijn en waar slechts een beperkt aantal concurrenten meekunnen. 

De grootste operator met een vloot van 36 stuks H120 is het Franse Helidax. Dit is een opleidingsschool in Dax waar zowel Franse als de Belgische helikopterpiloten worden opgeleid. Helidax is een joint venture van Babcock MCS en DCI.

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *