Bezig met laden...

Logboek

Eerste Nederlandse helikopterontsnapping was in 1991

Eerste Nederlandse helikopterontsnapping was in 1991

Naar aanleiding van ons artikel over de eerste geslaagde helikopterontsnapping in Belgie, nu 12 jaar geleden in 2007, kregen wij de vraag van een lezer wanneer in Nederland de eerste helikopterontsnapping plaatsvond.

De Belgen waren duidelijk achter op de Nederlanders. De eerste Nederlandse 'prison break' per helikopter gebeurde op 18 Februari 1991, meer dan 16 jaar vroeger dan de helikopterontsnapping in Belgie.

De helikopterontsnapping gebeurde in gevangenis de Marwei in Leeuwarden. Een 42-jarige Turkse gedetineerde Halil Mehmet Havar, een drugshandelaar, ontsnapte met behulp van een gestolen helikopter. De ganse ontsnapping duurde maar 20 seconden. Havar zat in de EBI, de extra beveiligde afdeling van de Marwei. Hij was net veroordeeld tot 10 jaar cel voor zijn aandeel in een drugsorganisatie.

Om zeven minuten voor half zes ’s middags liep de Turk op het sportveldje van de binnenplaats waar de gevangenen in de buitenlucht kunnen wandelen en sporten. Tot de schrik van de bewakers landde een kleine helikopter op het sportveld. De gevangene stapte er direct in en meteen daarna vloog het toestel weg. Een andere gevangene poogde nog mee te liften maar moest de helikopter loslaten en viel terug op het sportveld, hij was niet gewond.

De politie vond de intacte helikopter een half uurtje later al terug op het Philips-vliegveld in Smallingerland bij Drachten. Gedetineerde Havar en zijn piloot waren op een bromfiets kunnen ontkomen. We vonden een verhaal terug dat Havar terugkeerde naar Turkije en nog trots een kaartje naar de gevangenis in Leeuwarden stuurde. Hij zou enkele jaren later voor drugshandel zijn opgepakt en gevangen gezet in een zwaarbeveiligde gevangenis in Istanbul.

De helikopter was daags voor de ontsnapping gestolen in Lelystad van het bedrijf Heli Holland. Men vermoedde daar dat een Engelse leerling-piloot de les- en sproeihelikopter van het merk Schweizer had gestolen om zijn kompaan te bevrijden. De Engelse leerling-piloot keerde nooit meer terug naar de les...

Het was de eerste keer dat in Nederland (en in de Benelux) een gevangene met behulp van een helikopter is ontsnapt. 

We vonden een foto terug maar konden de herkomst noch de copyright bepalen.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *