Bezig met laden...

Logboek

Militaire oefening Fire Blade 2022 succesvol achter de rug.

Militaire oefening Fire Blade 2022 succesvol achter de rug.

Voor de 16e keer werd de helikopteroefening FIRE BLADE 2022, georganiseerd dit jaar op en rond de luchtmachtbasis van Pápa in Hongarije van 7 t/m 24 juni 2022.

Deze militaire oefening is speciaal voor helikoptereenheden en wordt jaarlijks georganiseerd door EDA (European Defence Agency). Dit jaar waren er niet minder dan 20 helikopters present:

  • Oostenrijk met 3 x Bell OH-58 en 2 x Bell AB-212
  • België met 3 x Leonardo A-109 BAi en 2 x NH-90 TTH (o.a. H-29, H-21 en RN-05)
  • Slovakije met 2 x Russian Mi-24 Hinde, 5 x Airbus H145M en 1 x Russian Mi-17
  • Slovenië met 1 x Airbus AS-532
  • Hongarije met 1 x Sikorsky UH-60

In het totaal waren zowat 550 militairen aanwezig op deze oefening waaronder tachtig Belgische militairen en ook twee 'Helicopter Weapon Instructors' uit Nederland. Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Zwitserland hadden militaire observatoren gestuurd om de oefening bij te wonen en de kennis en ervaring van deze oefening op te pikken. 

FIRE BLADE 2022 liet bemanningen operaties in verschillende omgevingen oefenen tijdens dag- en nachtvluchten, waarbij de omstandigheden werden uitgekozen die de militairen naar verwachting zullen tegenkomen bij het inzetten in verschillende operatiegebieden. De nadruk van de oefening lag op het verbeteren van de interoperabiliteit op tactisch niveau tussen de verschillende helikoptereenheden met behulp van het Composite Air Operations (COMAO) concept in een gezamenlijke, gecombineerde, realistische en uitdagende omgeving. 

De oorlog in Oekraïne maakt dat dergelijke oefeningen nog belangrijker geworden zijn. Hongarije is trouwens een buurstaat van Oekraïne en de oefening gebeurde op slechts 550 km van de grens. Het is allemaal veel dichter en veel reëler geworden...

Lees de factsheet van de Fire Blade 2022.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *