Bezig met laden...

Logboek

Az Groeninge Kortrijk opent zijn nieuwe helihaven

Az Groeninge Kortrijk opent zijn nieuwe helihaven

Het nieuwe AZ Groeninge in Kortrijk heeft een jaar na de verhuizing nu ook zijn helihaven (zie foto) geopend.

Helikopters kunnen nu ook veilig landen en opstijgen bij het AZ en daarmee kan het ziekenhuis ook ingeschakeld worden bij dringende medische situaties waar patiënten worden aangevlogen per helikopter. 

De helihaven van 23 op 23 meter is groen ingekleed met een veiligheidszone van drie meter breed in grasdallen rond de landingsplaats. 

Ook rond Kortrijk is er een steeds drukker verkeer en de helihaven zal een alternatieve weg zijn om het transport van patiënten en dringende organen te transporteren.

De helihaven is nog niet opgenomen in het Belgisch AIP maar wij gaan ervan uit dat dit in de volgende update zal gebeuren.

Een eigen helikopter heeft AZ Groeninge niet en er zijn ook geen plannen in die richting, maar alle EMS helikopters kunnen in Kortrijk landen. De MUG-heli verbonden aan het AZ Sint-Jan in Brugge, de ambulancehelikopter van het UZ Leuven, de militaire NH90 uit Koksijde en in principe elke helikopter die zich voor medische diensten laat inschakelen.

De helihaven heeft bij het AZ Groeninge ook gezorgd voor een nieuwe functie: die van helihavenoverste. Dat is de persoon die voor de coördinatie van landing en vertrek van de helikopters verantwoordelijk is.

 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *