Bezig met laden...

Logboek

JETcopter, lanceert tests met een nieuw aandrijfsysteem voor haar VTOL

JETcopter, lanceert tests met een nieuw aandrijfsysteem voor haar VTOL

Er gaat tegenwoordig geen dag meer voorbij of er is nieuws over een of andere VTOL  (Vertical TakeOff & Landing). Het helikopterlandschap van morgen zal er duidelijk anders uitzien maar of we de 'winning VTOL' al gezien hebben durf ik toch niet beweren.

JETcopter, een VTOL startup, heeft vandaag in een persbericht haar testen aangekondigd met een nieuw type voortstuwing voor VTOL's.

Het nieuwe systeem bestaat uit twee centrifugale luchtturbines van elk 2 meter doorsnede, die op hoge snelheid in tegengestelde richting draaien en hetzelfde vermogen leveren als een 11 meter diameter helikopter rotorsysteem. De luchtstroom van de turbines wordt door 4 regelbare uitlaten gestuwd waardoor de richting van het toestel kan worden bepaald. Dit systeem van voortstuwing is ook zeer veilig omdat geen draaiende delen in het bereik van passagiers of voorbijgangers komen.

JETcopter zal de testen starten op een mobiel platform om de luchtstroom parameters nauwgezet te analyseren. VTOL's met dit systeem zullen een klasse apart vormen in de luchtvaart, JETcopter noemt het de 'Copterplanes´. Deze 'next-generation' helikopters kunnen ingezet worden als stadstaxi's en voor bedrijfs- of private verplaatsingen. 

Het nieuw en meer efficiente voortstuwingssysteem heeft een automatische nivellering wat het besturen van het toestel heelwat simpeler maakt als onze klassieke helikopters. 

JETcopter zal een concept prototype klaar hebben in 24 maanden. Het zal gebaseerd zijn op een goedkope carbon romp en zal uitgerust worden met bestaande en betrouwbare automotoren. Met twee motoren van elk 400 hp en 1.000kg leeggewicht heeft de JETcopter een hoog vermogen / gewicht ratio. Met VTOL mogelijkheden, 6 tot 8 inzittenden en lage operationele kosten door de automotoren heeft de JETcopter een pak troeven in handen.

Een paar voorlopige specificaties:

  • maximale vliegafstand:  1000 km  
  • snelheid:  300 km/h 
  • leeggewicht: 1000 kg  
  • motoren: 2 x 400 hp  
  • bezetting: 6-8 personen
  • aandrijving: 2 centrifugale 200 cm diameter luchtturbines
  • geen swash plates, geen cyclic, geen hydraulics, geen gearboxes, geen clutch

Een mock-up op ware grootte van de JETcopter zal te zien zijn op de AERO 2019, in Friedrichshafen, Duitsland, in April 2019. See you there...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *