Bezig met laden...

Logboek

Filipijnse Luchtmacht heeft zes T-129B ATAK-helikopters ontvangen

Filipijnse Luchtmacht heeft zes T-129B ATAK-helikopters ontvangen

De Filippijnse luchtmacht (PAF) heeft op 17 mei 2024 de laatste twee van de zes bestelde T-129B ATAK-helikopters van Turkish Aerospace Industries (TAI) in ontvangst genomen. 

De zes T-129B ATAK aanvalshelikopters zijn in dienst bij de 15e Wing en worden ingezet voor verkenning en gevechtsondersteuning. Ze zijn een onderdeel van het moderniseringsprogramma van het Filipijnse leger.  Dit order met het Turkse TAI (Turkish Aerospace Industries) dateert uit juli 2020 en had een waarde van $ 269 miljoen.

Op 9 december 2022 werden de eerste twee T-129B ATAK helikopters geleverd met een ceremonie in het bijzijn van de Filipijnse president Ferdinand R. Marcos Jr. op het Presidential Security Group (PSG) Compound in Malacañang Park, Manila.

Het was reeds eerder bekend dat de Filipijnse Luchtmacht de originele bestelling voor 6 Turkse T129B aanvalshelikopters, welke nu volledig is uitgeleverd, gaat uitbreiden met 6 stuks om totaal een vloot van 12 aanvalshelikopters in gebruik te nemen. Het is niet bekend wanneer deze zullen worden geleverd.

De Turkse T129B ATAK helikopters werd niet zomaar geleverd. De VS, onder president Trump, keurde de levering van de LHTEC T800-4A turbines aan Turkije af als sanctie voor de aankoop door Turkije van Russische afweersystemen. Uiteindelijk besliste de Amerikaanse regering van president Biden om de exportvergunning toch goed te keuren waardoor de toestellen uiteindelijk aan de Filipijnen konden worden geleverd. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *