Bezig met laden...

Logboek

Special: Helikopters en 'wake' turbulentie

Special: Helikopters en 'wake' turbulentie

In onze opleiding tot helikopterpiloten worden we gewezen op de gevaren van 'zog of wervel-turbulentie' als we vliegen, taxiën of hoveren in het zog van voorbijrijdende of voorbijvliegende vliegtuigen. Dit gevaar is vooral van toepassing voor helikopters die veelal opereren op vliegvelden waar ook middelzware en zwaardere vliegtuigen staan.

Maar waar minder op wordt gewezen is het feit dat een helikopter zelf een zware wervelturbulentie veroorzaakt met een vermogen welke door de hoge vleugelbelasting van de rotor tot ongeveer tien keer het gewicht van de helikopter kan bedragen. Een dergelijke wervelturbulentie kan tot maximaal 2 minuten na de actie duren.

In onderstaande video uit 2022 is een klein vliegtuig, een Cessna 120, te zien is dat vast komt te zitten in zogturbulentie van een helikopter terwijl het landt. In dit geval creëert een 3,6 ton Bell UH-1 helikopter een turbulentie die het equivalent is aan een Embraer CRJ-900, een vliegtuig van 36 tom.

Een FAA Flight Test Report uit 1996 beveelt een minimum van 3 NM scheiding en 105 seconden aan voordat je de wervel van een helikopter veilig kruist. Ze bevelen ook aan om een minimum van drie rotorschijven scheiding te behouden wanneer de helikopter in een hover is. Dit omdat bij een hover in grondeffect, de hoofdrotorbladen van de helikopter neerwaartse druk genereren, waardoor hogesnelheidswervelingen worden geproduceerd tot een afstand van ongeveer driemaal de rotordiameter. Wanneer de neerwaartse rotorstroom het oppervlak raakt, hebben de resulterende uitstroomwervelingen kenmerken die vergelijkbaar zijn met vleugeltipwervelingen die worden geproduceerd door vliegtuigen. De vortexcirculatie is in alle richtingen: naar buiten, naar boven, rond en weg van de hoofdrotorbladen. Een helikopter in een hover is eigenlijk een bewegende microburst.

"Ik denk dat er een groot misverstand bestaat over turbulentie in het algemeen", zegt Jessica Meiris, een helikopterpiloot uit Colorado die samen met het FAA-industrie Rotorcraft Collective een veiligheidsvideo maakte over helikopterzogturbulentie. “Op school leren we over zogturbulentie van jets en vliegtuigen. Ik denk dat door helikopters veroorzaakte turbulentie algemeen verkeerd wordt begrepen.”

Maar niet alleen vliegtuigpiloten moeten oppassen van de turbulentie van helikopters, ook andere helikopters kunnen door dergelijke turbulentie gegrepen worden en plotsklaps moeilijk of niet meer te besturen worden! Een verwittigde helikopterpiloot is er twee waard...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *