Bezig met laden...

Logboek

Nieuws van de Benelux helikoptervloot (deel 1)

Nieuws van de Benelux helikoptervloot (deel 1)

De afgelopen maand kregen we weer heel wat nieuws binnen over onze helikoptervloot in de Benelux. 

Eerst even over de activiteit van onze helikopters. De afgelopen januari 2024 was een zeer actieve maand wat betreft het aantal helikoptermeldingen boven de Benelux. Ondanks wisselvallig en winderig weer was meer activiteit in vergelijking met de laatste drie jaar.

  • Januari 2024: 1.912 helikoptermeldingen boven de Benelux
  • Januari 2023: 1.858
  • Januari 2022: 1.735
  • Januari 2021: 1.549

Nota: een helikoptermelding is een helikopter die op een dag minstens één vlucht maakt. 

 

'Nieuwe' Gazelle geregistreerd als OO-MER in het Belgisch luchtvaartregister

Xavier de Tracy, de Belgische Gazelle-expert, kon voor de vierde keer een knappe Gazelle in het Belgisch luchtvaartregister inschrijven. Eerder had hij al de OO-XDT, de OO-VDA en de OO-EVA in het Belgisch register ingeschreven. 

De Gazelle met registratie OO-MER is een Gazelle SA 342M afkomstig van de ALAT (Aviation légère de l'Armée de terre).  Het toestel werd gebouwd in 1981 en is sinds april 2023 in België. Het toestel was tot augustus 2023 ingeschreven als F-MGME en draagt het serienummer 3870. Het toestel wordt terug luchtwaardig gemaakt. Foto © D. Hewins - met onze dank.

 

De Airbus AS350 Ecureuil met registratie N353CE is verkocht

Deze leuk geschilderde Ecureuil met registratie N353CE van De Hondert Margen uit Bosschenhoofd, Nederland heeft lange jaren zijn thuisbasis gehad op EBAW en nadien op Seppe.

Het was de laatste jaren wat minder actief in onze contreien en werd op 27 maart 2023 verkocht aan Aviation Advantage uit Tabor City in de US. De registratie bleef dezelfde. 

Het is ons onbekend waar het toestel nu is gebaseerd.

 

Agusta-Bell 47J-2 Ranger met registratie OO-FBR in nieuwe handen 

Deze speciale Bell 47 helikopter van Mahob uit Hasselt stond al sinds 2015 te koop. Het was de eerste keer dat een helikopter te koop werd aangeboden via een online-veiling. Vavato uit St-Niklaas poogde het toestel te verkopen maar het lukte niet.

Het toestel is vrij speciaal omdat het slechts door één piloot kan bediend worden wat niet evident is bij training en profchecks.

Deze Agusta-Bell 47J-2 OO-FBR kwam vorige zomer in handen van Bell-specialist Jef Keuppens die er nu mee aan de slag gaat om het terug luchtwaardig te maken. De laatste vlucht dateerde van juli 2020 maar we mogen hopen dat Jef het toestel in de komende tijd terug zal kunnen laten vliegen.   

 

Belgische helikopters met historie...

  • De Robinson R22 Beta2 die in België vloog met de registratie OO-JOY vertrok in februari 2018 naar de Franse Heliclub du Beaujolais. Het toestel vloog daar als F-HJOY. Op 6 november 2023 werd het toestel uit het Franse luchtvaartregister geschrapt. Twee maand later, op 17 januari 2024, werd het in Tsjechië geregistreerd als OK-MLM.
  • De Airbus AS.350B2 Ecureuil die bij Stephex rondvloog als OO-STZ verliet België in 2016 voor Duitsland. Het vloog daar als D-HCIK, nadien in Zwitserland als HB-ZNY en dan terug in Duitsland als D-HBUC. Het toestel zou nu naar Brazilië verhuizen waar het reeds een reservatie kreeg in het luchtvaartregister als PS-ALE of PS-MJD.  

 

Airbus H135 P3 met registratie OO-PAS verlaat België en gaat in Nederland vliegen

De mooie Airbus H135 met registratie OO-PAS die bij Heli-Business in Wevelgem vloog werd op 6 februari 2023 uit het Belgisch luchtvaartregister geschrapt. Na 4 jaar in België gaat de Airbus H135 naar Lelystad waar het bij HeliCentre gaat vliegen.

Het toestel vloog reeds op 23 januari 2024 naar Lelystad en maakte daar reeds enkele vluchten weliswaar met zijn oude registratie OO-PAS. Het krijgt in de volgende dagen zijn nieuwe Nederlandse PH-HCX registratie.

Bij HeliCentre zal de H135 P3 de PH-WTG vervangen die in januari 2023 naar Griekenland verhuisde waar het nu rondvliegt als SX-HRE. 

 

Enige Leonardo A119 Koala in de Benelux verhuist naar de US 

Deze snelle Agusta A119 Koala met registratie N72SL, stond sedert 26 juli 2021 officieel op het Amerikaanse luchtvaartregister geregistreerd op naam van de firma Southern Aircraft Consultancy Inc. Trustee en werd gevlogen door zijn Belgische eigenaar Stefaan Lapierre.

De thuisbasis was EBKT Wevelgem, waar het op 29.09.23 laatst werd waargenomen. De laatste geregistreerde vlucht in ons land dateert al van 04 oktober 2023. Deze helikopter, die al enige tijd te koop stond, werd in het laatste trimester van 2023 verkocht in de Verenigde Staten. Het toestel werd op 8 december 2023 in het Amerikaanse luchtvaartregister officieel overgeschreven op naam van de nieuwe Amerikaanse eigenaar G Thomas Air Llc te Crowley, Texas in de U.S.A.

Toch spijtig dat deze helikopter niet meer in de Benelux zal vliegen. In september 2023 was deze Koala nog een van de blikvanger op de Heli-Fly-In 2023 in Brustem en kwam zelfs in beeld in de VRT-reportage (zie onderstaande video - vanaf 0:47).

 

Morgen vervolg in 'Nieuws van de Benelux helikoptervloot - deel 2' - klik hier

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *