Bezig met laden...

Logboek

Onbemande Airbus VSR700 getest vanop fregat van Franse Marine

Onbemande Airbus VSR700 getest vanop fregat van Franse Marine

Airbus Helicopters en het Franse Naval Group hebben samen met het Franse directoraat-generaal Bewapening, DGA (Direction génerale de l'armement) en de Franse marine de SDAM-demonstrator (Système de Drone Aérien Marine/ Naval Aerial Drone System) getest vanaf een marine fregat. De proeven vonden plaats aan boord van het fregat Provence van de Franse marine in de Middellandse Zee tussen 2 en 9 oktober 2023. Het schip was eerder door Naval Group aangepast om vandaaruit de SDAM te bedienen. Deze testen werden georganiseerd om de hoge prestaties van het systeem vanop een operationeel oorlogsschip en de capaciteiten van de SDAM voor bewakings- en inlichtingenmissies te demonstreren.

"We zijn er trots op dat de SDAM en de Airbus VSR700 volwassen worden", zei Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters. "Het systeem dat we aanbieden, is in staat om vanaf een fregat te opereren en te worden aangepast aan verschillende marine missies", voegde hij eraan toe. "In samenwerking met Naval Group en andere lokale partners bouwen we aan een robuuste en soevereine oplossing. Ik kijk ernaar uit om het potentieel van ons systeem verder te demonstreren en samen te werken met de Franse marine om tegen 2026 een eerste operationele capaciteit aan te bieden."

"We zijn erg blij met het succes van deze proeven, die een belangrijke stap markeren in de versterking van de toekomstige capaciteiten van de Franse marine. We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt in termen van de complexiteit van de integratie van een onbemand luchtvaartuig (UAS) aan boord van een zwaarbewapend schip, zowel fysiek als operationeel", aldus Pierre-Eric Pommellet, CEO van Naval Group. "Deze proeven hebben ook de relevantie aangetoond van het Naval Group I4Drones-missiesysteem® en het feit dat de SDAM-demonstrator naadloos op een schip kan worden geïntegreerd en harmonieus zal samenwerken met andere bestaande systemen. In synergie met het gevechtssysteem van het schip en de ingescheepte helikopter, zal de drone een ander middel zijn om toegang te krijgen tot complementaire luchtruimen en zal het echt een externe sensor zijn die de perceptie en behandeling van bedreigingen door de bemanning in realtime zal uitbreiden."

De de-risking studie voor het SDAM-programma is door de DGA gegund aan Airbus Helicopters en Naval Group. Het doel is het ontwerpen, produceren en testen van een demonstratiemodel met onbemande helikopters voor de Franse marine. Het systeem werkt met het Airbus Helicopters VSR700 onbemande helikopter en het I4Drones-missiesysteem® dat is ontwikkeld door Naval Group. Naval Group is ook belast met de integratie van het systeem aan boord van militaire schepen. Bij het project zijn ook Franse KMO's Hélicoptères Guimbal en Diades betrokken, die bijdragen aan de oprichting van een lokale maritieme UAS-industrie in Frankrijk. 

Foto's © Airbus Helicopters & Naval Group
Video © DGA

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *