Bezig met laden...

Logboek

Nederlandse Apaches nog steeds aan de grond

Nederlandse Apaches nog steeds aan de grond

In de marge van de Dutch Heli Days 2019 werd bekend dat de aangekondigde Apache AH-64D van de Koninklijke Luchtmacht niet naar Stroe kon komen omdat de Apache om technische redenen aan de grond werd gehouden.

Op 7 Juni schreven we reeds dat de Apaches aan de grond werden gehouden naar aanleiding van de ontdekking van een probleem met de staartrotor van een van de helikopters. Het is bij dergelijke technische problemen procedure dat dan eerst de oorzaak moet worden gevonden vooraleer de overige toestellen terug mogen vliegen. Blijkbaar is dit nog niet het geval bij de Apaches en blijven alle gevechthelikopters van de Nederlandse Luchtmacht aan de grond.

Punt is dat geen enkele Nederlandse Apaches meer gevlogen heeft na 4 Juni 2019. Het ministerie van Defensie bevestigde toen in een kort persbericht dat er een probleem was ontdekt aan de staartrotor van een Apache gevechtshelikopter:

De Apache-gevechtshelikopters van de luchtmacht worden uit voorzorg aan de grond gehouden. Alle vliegprogramma's zijn voorlopig opgeschort, omdat tijdens onderhoudswerkzaamheden een probleem aan de staartrotor is ontdekt. Dat meldt het Defensie Helikopter Commando (DHC). Wat exact het probleem is en welke gevolgen dit heeft, wordt momenteel onderzocht. Het stilleggen van vliegprogramma's is een gebruikelijke maatregel bij dit soort constateringen.

Fabrikant Boeing, die in dergelijke gevallen zeker geinformeerd wordt en deel uitmaakt van het projectteam, heeft nog niet publiek gereageerd op de Nederlandse beslissing om de Apaches te "grounden". 

We zullen in de komende dagen de betrokkenen om informatie vragen en komen hier zeker op terug.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *