Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Onderzoeksraad publiceert bevindingen over Nederlandse NH90-crash

FLASH: Onderzoeksraad publiceert bevindingen over Nederlandse NH90-crash

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vandaag de bevindingen van het verkennend onderzoek naar het helikopterongeval van de NH-90 met registratie N-324 gepubliceerd. De Inspectie Veiligheid Defensie doet verder onderzoek.

Oorzaak crash NH90
De NH90 maakte deel uit van de het marineschip Zr.Ms. Groningen, gestationeerd in het Caribisch gebied. Het ongeval vond plaats tijdens het oefenen van deklandingen van de helikopter op het schip. Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad blijkt dat de helikopter in de problemen kwam doordat het toestel, na het maken van een bocht, in downwind op gelijke snelheid kwam met de hevige wind (25 kts). Hierdoor hing het toestel als het ware stil in de lucht. Er is dan veel extra vermogen nodig om de helikopter in de lucht te houden. De pilote zette extra vermogen in, maar door de lage vlieghoogte (minder dan 100ft) was het onmogelijk om de ingezette daling nog op tijd te corrigeren. De helikopter verloor snel hoogte en raakte binnen enkele seconden te water.

Verder onderzoek
De Onderzoeksraad adviseert de IVD bij haar verdere onderzoek een aantal vragen te betrekken. Deze vragen hebben betrekking op de opleiding en training van de bemanning, de keuze om met 1 vlieger per NH90-helikopter te vliegen en de keuzes die zijn gemaakt over de toerusting van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De vragen van de Onderzoeksraad over deze achterliggende factoren zullen waar relevant een nadere uitwerking krijgen in het onderzoeksrapport. De IVD heeft tot dusver geen veiligheidswaarschuwing uitgegeven over het vliegen met de NH90.  

NH90-ongeval
Het helikopterongeval met de NH90-helikopter vond op 19 juli van dit jaar plaats nabij Aruba en kostte luitenants ter zee Christine Martens en Erwin Warnies het leven. De twee andere inzittenden overleefden de crash. De crash met de NH90-helikopter heeft diepe indruk gemaakt op de betrokken bemanning van Zr.Ms. Groningen en op de hele Defensie-organisatie.

De nieuwe informatie uit het rapport geeft meer duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeluk. Daar zijn lessen uit te trekken voor de toekomst, maar het kan ook confronterend zijn voor de families en meest betrokken collega’s.

U kunt het volledige rapport van de Onderzoeksraad hier nalezen. In het rapport wordt ook nagegaan hoe de inzittenden van de helikopter gepoogd hebben uit de in zee gecrashte helikopter te geraken. Deze problematiek sluit naadloos aan bij ons artikel van deze ochtend over dezelfde materie. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *