Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Robinson waarschuwt voor corrosie aan staartrotor

FLASH: Robinson waarschuwt voor corrosie aan staartrotor

In een Safety Alert, uitgegeven op 3 juni 2022, waarschuwt Robinson Helicopter Company voor corrosie aan de staartrotorbladen en de gevolgen van deze corrosie voor de veiligheid van de helikopter.

Wat is er aan de hand?

De aerodynamische uiteinden van de staartrotorbladen zijn op hun plaats samengebonden. Eventuele corrosie op deze plaats kan de 'binding' beschadigen. Als corrosie verder wordt toegestaan, kan dit de binding voldoende verzwakken om ervoor te zorgen dat deze tip loskomt. 

Zoute lucht is de meest corrosieve omgeving om dergelijke problemen te veroorzaken. Helikopters die vanop zeeschepen opereren of vanaf zeekusten vliegen zijn daardoor gevoeliger voor dergelijke corrosie zeker als ze ook in de open zeelucht overnachten. 

Een losgekomen tip zal hevige vibraties veroorzaken die meer en meer schade zal veroorzaken aan de gearbox van de staartrotor. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. 

Wat te doen?   

  • Gedurende de pre-flight inspectie nakijken of er aan de tip geen indicatie is van onderliggende corrosie. Dit is op te merken door bubbels in het verfpatroon aan het uiteinde van de twee staartrotorbladen. Niet meer verder vliegen
  • Als een deel van de tip aan het uiteinde van de staartrotorbladen niet meer afdoende is bedekt door de verf mag je niet meer verder vliegen.
  • Als je een van beide problemen hebt opgemerkt moet je technieker service letter SL-93A uitvoeren bij een R22, SL-82A bij een R44 en SL-40A bij een R66 vooraleer je terug mag vliegen. Deze service letters kun je hier raadplegen

  

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *