Bezig met laden...

Logboek

Robinson R-44: Service Letter 88B - problemen met EIS - update

Robinson R-44: Service Letter 88B - problemen met EIS - update

Net drie jaar na de aankondiging van het Lycoming EIS systeem op de Robinson R44 helikopters en een maand na de eerste versie moet Robinson een aangepaste service letter SL-88 versie B uitgeven welke de vervanging voorziet van het Lycoming EIS systeem.

Er is sprake van vroegtijdige sleet op de EIS (part nr 66K6D3SN-01 en 66K6D3SN-02, Revisie P en vroeger) waardoor vervanging noodzakelijk is. Robinson geeft geen informatie op welke R44 serienummers deze EIS zijn geïnstalleerd.

Het systeem werd in juli 2020 door de FAA op de Robinson R44 gecertificeerd. Het EIS systeem van Lycoming, is een elektronisch ontstekingssysteem dat is ingebouwd in R44 helikopters die na 15 januari 2020 zijn aangekocht. Volgens de aankondiging toen verhoogt het systeem de betrouwbaarheid, verbetert het starten van de motor en verlaagt het onderhoud en de onderhoudskosten van de helikopters.

De Lycoming EIS kan de volledige TBO van de betreffende pistonmotor zonder onderhoud worden gebruikt. Het vervangt op de Robinson R44 pistonmotor één van beide magneto's.

Maar blijkbaar heeft men nu gevonden dat het systeem onderhevig is aan vroegtijdige sleet.

Je kunt de tekst van de Robinson Service Letter SL-88 B hier nalezen. Ook Lycoming heeft intussen een 'Mandatory Service Bulletin nr 656' uitgegeven die je hier kunt nalezen. 

Het EIS-systeem is zowel op de R44 Raven I als de R44 Raven II ingebouwd. Lycoming geeft in zijn Service Bulletin aan dat de correcte EIS zullen beschikbaar zijn in het tweede kwartaal 2024. Het goede nieuws is dat in deze Service Bulletin nr 656, Lycoming aangeeft hoe de garantie-claim voor onderdelen, transport en werkuren moet worden opgemaakt.

Foto 1 © Robinson Helicopter Company - Lycoming EIS geïnstalleerd op een R44 motor
Foto 2 © Lycoming

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *