Bezig met laden...

Logboek

Koning Charles, zijn zonen & helikopters

Koning Charles, zijn zonen & helikopters

Dat de Britse kroonprins William een helikopterpiloot is geweest is geen staatsgeheim. Hij kreeg zijn opleiding in de Britse RAF en werd er zelf Chinook-piloot. Na zijn militaire dienst ging hij dan werken als helikopterpiloot bij de luchtambulance.

Ook Prins Harry kreeg een helikopteropleiding in de RAF. Hij werd zelfs gedurende 5 maand in Afghanistan ingezet als copiloot / boordschutter van een Apache. Na 3 jaar promoveerde Prins Harry als Apache Commander in 2013.  

Maar dat Koning Charles III, de nieuwe Britse koning, zich 18 jaar geleden ook inliet met helikopters is niet zomaar geweten.

In vertrouwelijke brieven aan toenmalig eerste minister Tony Blair uitte kroonprins Charles toen zijn bezorgdheid over de te oude Lynx helikopters waarmee het leger moest vliegen en drong er bij Tony Blair op aan om deze helikopters zo snel mogelijk te vervangen.

Of deze bezorgdheid over de Lynx-helikopters kwam op aangeven van zijn zoon William of Harry is niet bekend. Het was evenmin bekend of helikopterbedrijf Leonardo de kroonprins had ingefluisterd met de bedoeling om nieuwe helikopters te mogen leveren.   

Uiteindelijk bleef er van de vertrouwelijkheid niet veel over. In 2015 beval de rechter op basis van de 'Freedom of Information Act' deze nota's publiek te maken na een 10-jarenlange rechtsstrijd van het dagblad 'The Guardian'. Hiermede kwam de politieke neutraliteit van de kroonprins ter discussie.

Een leuk weetje dat Lynx helikopters de Britse persvrijheid zowat 10 jaar hebben beziggehouden.   

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *