Bezig met laden...

Logboek

50 jaar SeaKings vieren in Kiel (DE) en straks vliegen ze in Oekraine

50 jaar SeaKings vieren in Kiel (DE) en straks vliegen ze in Oekraine

Niet minder dan 50 jaar waren de Westland SeaKing Mk. 41's actief bij de Duitse Marine. Eerst vanop de basis Kiel-Holtenau en nu is het Naval Squadron 5 gebaseerd op de basis Nordholtz. 

De 50e verjaardag van de Sea Kings werd dit jaar in Kiel-Holtenau uitgebreid gevierd rond het marine monument. De marine had 100 jaar zijn basis in Kiel-Holtenau en de verbondenheid met de marine en de Sea Kings is er altijd gebleven. Twee Sea Kings maakten een ereronde boven Kiel en landen door de verplichte blusfontein van de aangemeerde marine kruiser 'Berlin'.

De twee Sea Kings waren voor de rest van de dag het middelpunt van de viering en honderden enthousiaste burgers konden de Sea Kings bewonderen en mochten zelfs even 'proefzitten' in de helikopter.   

In onze moderne wegwerpmaatschappij het is moeilijk te geloven dat een militaire helikopter na 50 jaar steeds in dienst is en dagelijks paraat staat. Er is wel niet veel meer diensttijd over, althans niet bij de Duitse marine.

Deze zomer worden alle operaties van de Sea Kings definitief overgenomen door de nieuwe NH90 Sea Lion helikopters. En dan nog gaan de Sea Kings niet op pensioen. Zes vliegklare Sea Kings en een voorraad wisselstukken worden dan overgedragen aan de Oekraïense luchtmacht voor hun strijd tegen het Russische leger.

Commodore Carsten Holtgreve blijft overtuigd van de kwaliteit van 'zijn' Sea Kings en is ervan overtuigd dat ze in het Oekraïense leger veel operaties tot een goed einde zullen brengen.  

Wij moesten toch nog even terugdenken aan de Galileo SAR Meet 2021 in Koksijde (B). Een Search & Rescue Meet is een oefening waar SAR-teams van verschillende landen hun missies, materiaal, kennis en procedures met elkaar uitwisselen met de bedoeling allemaal nog beter, efficiënter en sneller te worden bij levensreddende missies.

Toen moest het Duitse team 2 met de Westland Sea King Mk41 het opnemen tegen de moderne NH90, de dure Leonardo AW101, de Airbus H145 LUH SAR en de Airbus AS365N3. En ongelooflijk maar waar, het Duitse team uit Nordholtz met de Sea King Mk41 won de wedstrijd! De oudste helikopter gaf zijn jonge opvolgers allemaal het nakijken. 

Foto © Jozef Vanden Broeck en Tom Buysse

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *