Bezig met laden...

Logboek

Polen gaat 24 trainingshelikopters aankopen

Polen gaat 24 trainingshelikopters aankopen

Het Poolse Agentschap Bewapening is een marktbevraging gestart voor de aankoop van een compleet trainingssysteem voor helikopterpiloten. 

Het Poolse leger heeft in de afgelopen tijd een indrukwekkende vloot nieuwe helikopters aangekocht. Er werden 4 Leonardo AW101 Merlin voor de Marine, 8 Sikorsky S-70i Black Hawks, 32 Leonardo AW149 en recent 96 Boeing Apache AH-64E aangekocht. Dit allemaal om de oude vloot helikopters uit de Sovjetperiode te vervangen.

Maar de nieuwe en moderne vloot is uitgerust met de gesofisticeerde avionics, communicatie, sensors en besturing en de (bij)scholing van de helikopterbemanningen is dan ook dringend nodig.

Het geplande trainingssysteem bestaat uit:

  • 24 helikopters
    • inclusief wapentraining voor de verschillende helikopters
  • simulatoren
  • avionics trainers
  • logistieke ondersteuning
  • training om het gebruik van de systemen aan te leren
  • onderhoudspakket
  • infrastructuur voor deze systemen

Nu gebruikt de Poolse luchtmacht een vloot verouderde PZL SW-4 Puszczyk en Mi-2 Hoplites als trainingshelikopter. Beide types werden in de Sovjettijd gebouwd in het Poolse Swidnik bij PZL-Swidnik. Deze fabriek is nu een onderdeel van Leonardo Helicopters.

Het is zonder meer duidelijk dat Leonardo Polen in de polepositie zit voor dit project. Met een fabriek in Polen en met de TH-119 IFR in haar programma (die door de Amerikaans defensie gebruikt wordt als TH-73A Training) heeft Leonardo sterke kaarten in handen. Deze mono-turbine TH119, die een bi-turbine vermogen levert aan een veel goedkopere aankoopprijs, veel lagere onderhoudskost met slechts een turbine, is een ideale trainingshelikopter. 

Ook Bell en Airbus Helicopters zullen hier aanbieden en hebben ook prima trainingshelikopters in hun gamma. Maar Polen zal onder druk van de lokale werkgelegenheid vooral zoeken naar een oplossing die militaire noden koppelt aan stevige nationale economische compensaties.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *