Bezig met laden...

Logboek

Joby Aviation toont de S4 en krijgt $590 miljoen extra fondsen

Joby Aviation toont de S4 en krijgt $590 miljoen extra fondsen

Het Amerikaanse Joby Aviation, ontwerper van de eVTOL JOBY, krijgt er met Toyota een stevige industriële partner en financiële investeerder bij. Het is tegelijk de eerste keer dat Joby Aviation zijn Joby S4 publiekelijk toont. 

Toyota zal zijn ervaring en kennis op gebied van de bouw van de voertuigen ter beschikking stellen van Joby Aviation en advies geven op het vlak van kwaliteitscontrole en kostenbeheersing. Daarnaast wordt Toyota de belangrijkste investeerder in Joby Aviation door de inbreng van niet minder dan $394 miljoen. In deze laatste kapitaalronde werd $590 miljoen ingebracht, wat de totale investering in Joby Aviation op $720 miljoen brengt. Naast Toyota zijn ook Sparx Group, Intel Capital, Capricorn, JetBlue Technology en AME Cloud Ventures investeerders in de eVTOL-bouwer.  

Joby Aviation werd 10 jaar geleden in 2009 opgericht en heeft sindsdien een aantal configuratie's ontwikkeld en uitgetest. Het is gebaseerd in het Amerikaanse San Carlos en heeft 400 medewerkers. Joby Aviation heeft een maand geleden een overeenkomst ondertekend met Uber om tegen 2023 een gecertificeerde eVTOL in de lucht te hebben. 

De Joby eVTOL is een vijfzitter type tiltrotor met 6 rotors en een volledig elektrische aandrijving. In kruissnelheid maakt hij bijna geen lawaai. Hij kan een snelheid bereiken van 322 km/u of 174kts en heeft een bereik van 240 km of 130 Nm. In de Joby S4 configuratie heeft het toestel 1 piloot en 4 passagiers.    

Toyota is niet de eerste autofabrikant die de stap waagt naar de eVTOL wereld. In 2017 investeerde Daimler-Benz (Mercedes) in Volocopter. Ook Porsche-topman Detlev von Platen bevestigde tegenover Automobilwoche dat zijn bedrijf over eVTOL's en andere vervoermiddelen nadenkt. Audi van zijn kant bouwt samen met Airbus en Italdesign de Pop.UP Next, een combinatie van een auto met een eVTOL - volledig elektrisch. Hyundai stelde begin dit jaar een soort vliegende auto of rijdende tiltrotor voor samen met Uber Elevate.

Voor ons is Joby een van de eVTOL's die stevig is gefinancierd met een stabiele industriële partner en die een goeie kans maakt om de eindmeet te halen en een gecertificeerde eVTOL te laten vliegen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *