Bezig met laden...

Logboek

Heli-Expo 2022: tweede dag - een verslag

Heli-Expo 2022: tweede dag - een verslag

Op de tweede dag van de Heli-Expo in Dallas was er weer veel nieuws! 

 

Bell Helicopters

 • Drie nieuwe Bell helikopters voor Zwitserland. Centaurium Aviation, een Zwitsers helikopterbedrijf, heeft zijn Bell-vloot uitgebreid met de aankoop van een Bell 429. De ondertekeningsceremonie vond plaats op de HAI Heli-Expo met de CEO en oprichter van Centaurium Aviation, Daniel Borer, en Duncan Van De Velde, algemeen directeur, Bell Europa.
 • Daarnaast werden nog twee Bell 505's koopovereenkomsten ondertekend door Zwitserse klanten, Heli Alpin en Heli Academy. De Bell 505, die onlangs een mijlpaal van 100.000 wereldwijde vlieguren overschreed sinds de eerste levering door klanten in 2017, is een van Bell's meest veelzijdige helikopters. De vraag naar Bell-producten in Zwitserland is toegenomen en we zullen onze klanten in de regio blijven ondersteunen", aldus Van De Velde.

 

Airbus Helicopters

 • De Airbus H125 is nu ook in de VS en Canada gecertificeerd met 10% meer vermogen. Daardoor verhoogt de nuttige lading met maximaal 145kg, in lijn met wat EASA reeds voor Europa had goedgekeurd. Vanaf april 2022 zal dit extra vermogen standaard zonder meerprijs worden geleverd voor alle H125's. Als daarbij ook het nieuwe BLR FastFin-staartrotorverbeterings- en stabiliteitssysteem wordt aangeschaft is de totale verhoging van de nuttige lading niet minder dan 220kg.
 • Tegen eind 2022 zal voor de H125 en iets later voor de H130 een nieuwe lichtgewicht data recorder beschikbaar zijn die in geval van een incident of een crash een volledig inzicht geeft in het technische en besturing aspect van de helikopter. Operatoren kunnen automatisch hun vlucht-, missie- en onderhoudsgegevens ophalen via een 4G- of WiFi-verbinding. Ze krijgen ook toegang tot de verbonden diensten van Airbus Helicopters, zoals 'FlyScan predictive maintenance' en 'Flight Analyser flight data monitoring'.
 • Airbus Helicopters kondigt ook de uitbreiding aan van een reeks commerciële prikkels in 2022 om H125-, AS350- en EC130 B4-klanten te ondersteunen bij de retrofit van hun vloot met het Crash Resistant Fuel System (CRFS). Airbus Helicopters introduceert een nieuwe voucher van € 13.000 voor elke CRFS-kitaankoop.
 • Airbus Helicopters en VRM Zwitserland hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor 's werelds eerste H125 virtual reality-simulator, een klein en lichtgewicht full-motion trainingsapparaat met een virtual reality-headset, die in elke middelgrote vliegtuighangar past en gemakkelijk naar meerdere locaties kan worden vervoerd. Zie ons eerder artikel hierover.
 • Voor de H130 helikopter is een gloednieuw instrumentenpaneel beschikbaar. Met een nieuw Garmin G500H TXi touchscreen hoofdscherm (groter en helderder dan het vorige scherm), com / nav radio GTN650Xi, elektronisch standby-instrument EFD 750, een opvouwbare iPad-houder en USB-stekkers. Deze nieuwe cockpit biedt piloten een aanzienlijk verbeterde mens-machine-interface en zal de werklast van de piloot verlichten.
 • STAT MedEvac heeft 10 nieuwe H-135 helikopters aangekocht als onderdeel van een vlootvernieuwingsinitiatief voor zijn HEMS-activiteiten. De totale Airbus-vloot van STAT, een mix van H135- en H145-familievliegtuigen, opereert vanuit 18 bases.

 

VRM Switzerland

 • De VRM Switzerland, wereldwijd bekend om zijn toonaangevend VR (virtual reality) helikopter trainingsimulator levert zijn eerste simulator uit in Amerika aan Colorado Highland Helicopters (CHH). De helikopteroperator en vliegschool bestelde een Airbus H125-simulator om basisvliegtraining, bergvliegen en speciale operaties zoals externe sling load-instructie te kunnen aanbieden. CHH is van plan het apparaat te kwalificeren als eerste VR FSTD onder FAA-regulations.
 • VRM presenteerde voor het eerst zijn Airbus H-125 VR-simulator op de Amerikaanse markt. Je kunt hier een artikel lezen welke wij maken van ons bezoek aan VRM Switzerland eind november 2021. We lieten het toestel toen ook testen door instructeur en piloot Ben Vanhentenrijck.

 

Sikorsky

 • Sikorsky bevestigde vandaag de trend die we al jaren opmerken: ze zien minder heil (en winst) in hun commerciële helikopters. Er werd nu aangekondigd dat ze geen nieuwe bestellingen zullen opnemen voor de S-76D. Ze zoeken een partner die eventueel de helikopter onder licentie wil bouwen.
 • De S-70i Firehawk en de S-70M blijven nog in het gamma. De S-92 blijft ook in het gamma maar daar werd in 2021 slechts 1 helikopter van verkocht. Sikorsky ziet ook weinig nieuwe vraag voor de S-92 aangezien er bij de grote leasebedrijven nog een paar tientallen toestellen in bewaring staan en deze voor weinig geld terug operationeel kunnen worden.  
 • Sinds Sikorsky onderdeel is geworden van de defensiereus Lockheed-Martin is de klemtoon nog duidelijker gelegd bij de militaire helikopters. Hier kan Sikorsky grotere aantallen bouwen en bijna verzekerde winsten scoren. 

 

En hieronder een video sfeerbeeld van Dag 1 op de Heli-Expo 2022. Met beelden vanop de standen van Airbus, Bell, Leonardo, MD, Sikorsky, Schweizer, United Rotorcraft, Robinson, en Guimbal.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *