Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel II)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel II)

Hierbij het vervolg van ons maandelijks 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot'. Hier zoeken we alle mogelijk nieuwtjes over helikopters die nu, of in het verleden, of in de toekomst in de Benelux vlogen of nog zullen vliegen.  

 

Is de D-Motor DKT O7 ULM een toekomstig Belgisch succesnummer?

Op 26 april was er op EBKT de launch van de D-Motor DKT 07 ULM helikopter. De DKT 07 is een knappe ULM-helikopter voor twee inzittenden, aangedreven door een extreem lichtgewicht motor in Vlaanderen speciaal ontwikkeld voor ULM-helikopters. De motor levert zijn vermogen bij 2850 rpm en heeft dan nog 25% vermogensreserve. Het toestel heeft een mooi Italiaans design en kan zijn oorsprong niet wegstoppen maar zal in de toekomst voor 95% in Vlaanderen worden gebouwd.

De nieuwe ULM-helikopter is de eerste helikopter ter wereld die kan vliegen met 100% niet-fossiele brandstof waarbij 80% minder CO² wordt uitgestoten. Daarbij vliegt de DKT 07 betaalbaarder met deze 'groene' brandstof dan de helikopters vliegen met AvGas. Deze doorbraak met 'groene', niet-fossiele brandstof was mogelijk door een samenwerking van D-Motor met het Duitse P1-Fuels, een innovator in 100% niet-fossiele brandstoffen.

Vandaag zijn ULM-helikopters niet toegelaten in het Benelux-luchtruim. België noch Nederland hebben daarvoor nog geen regelgeving goedgekeurd waardoor geen ULM-helikopters in de betrokken luchtvaartregisters kunnen worden ingeschreven. Dus we zullen nog moeten wachten vooraleer we de D-Motor DKT 07 ULM-helikopter in de Benelux luchtvaartregisters zullen zien.

 

Kunst en helikopters, kan dat?

Helikopters en techniek zijn een verstandshuwelijk zegt men soms. Maar helikopters en kunst? Helemaal geen relatie of toch.

Onze lezer en kunstenaar Johan Willemsen heeft jaren geleden zijn eerste helikoptervlucht gemaakt in de Robinson R44 met registratie PH-JPS van HeliCentre op Lelystad. Het was een leuke ervaring die Johan nog steeds kan navertellen. Nu jaren later vroeg Johan ons of hij de PH-JPS nog eens kon gaan bekijken. Maar intussen vliegt het toestel nu reeds 4 jaar in Frankrijk als F-HHZM vanop het vliegveld Les Milles in Aix-en- Provence.

En tot onze verrassing stuurde Johan ons foto's van twee schilderijen die hij in de loop der jaren heeft gemaakt van de PH-JPS. Hieronder tref je de twee schilderijen samen met een archieffoto van de PH-JPS.

Dank Johan, om dit met de Helispot lezers te delen!

 

 

 

Toran Heli Services & Academy doet het in kleuren

Bij de lancering van 'Toran 2.0' in september 2023 werden de nieuwe huiskleuren voor de Toran helikopters onthuld. Het was de Robinson R44 met registratie OO-TOA die als eerste kon rondvliegen in het moderne kleurenpallet van Toran 2.0. 

Maar ook de Robinson R44 met registratie OO-HXP kreeg al de nieuwe huiskleuren van Toran. En op 27 april konden we ook de Robinson R44 met registratie F-HFAL opmerken in de nieuwe huiskleuren van Toran. 

Of er binnenkort nog helikopters de nieuwe Toran-kleuren krijgen is niet bekend maar Toran 2.0 kennende mag je zeker positief antwoorden. Welke? Dat is nog even de open vraag.

 

 

Eerste nieuwe Nederlandse Apaches AH-64E reeds op Nederlandse bodem

De opbouw van de vloot vernieuwde Apaches op de DHC basis Gilze-Rijen is goed begonnen. Sinds 15 maart tot nu zijn er reeds 5 nieuwe Apaches AH-64E vanop de basis Woensdrecht (bij DMO - COMMIT) aangekomen op de helikopterbasis van Gilze-Rijen.

Het betreft de Apaches met registratie Q-37, Q-38, Q-39, Q-40 en Q-41.  

Op het Nederlands - Amerikaans trainingscentrum van Fort Cavazos in de VS zijn er ook 5 Apaches AH-64E gestationeerd. Daar worden alle piloten omgeschoold van Apache type D naar type E, geen eenvoudige upgrade.

Twee van deze opleidingstoestellen staan momenteel in bewaring, het betreft Q-32 en Q-33. Het is even niet duidelijk waarom deze twee Apaches sinds januari 2024 niet meer vliegen. 

 

Oude Nederlander...

De Leonardo A109S Grand met registratie G-CKIH van het Nederlandse Heli Delta B.V. (St Agatha)  werd op 30 januari 2024 verkocht aan het Engelse Trueblue, London.

Op 15 april kreeg de A109S Grand een nieuwe registratie in het Amerikaans luchtvaartregister als N962JE op naam van  TVPX Aircraft Solutions Trustee, UTAH, USA.  

 

Allereerste Airbus H-160 ingeschreven in het Nederlands register

Op 3 mei 2024 werd nieuwe Airbus H-160 met registratie PH-DIS op naam van KNSF Flight Services ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister. Zonder meer is deze de modernste en kostbaarste helikopter in het Nederlands Luchtvaartregister.

Een Engelse correspondent gaf aan dat deze H160 met registratie PH-DIS, eigenlijk een ACH160 zou zijn (de luxe versie van de H160). 

Het toestel kwam gisteren, 12 mei 2024, vanuit het zuiden van Frankrijk voor het eerst aan in Nederland. Na een groet op de helispot in Breukelen aan de Loosdrechtse Plassen vloog het toestel naar het vliegveld van Lelystad waar het is geland iets voor 19u. 

Het toestel zal worden onderhouden door Heli-Holland die ook als CAMO zal fungeren. 

 

Nieuwe Guimbal Cabri G2 met registratie OO-AAA

De allereerste registratie in het Belgisch luchtvaartregister, OO-AAA, is nu ingenomen door een helikopter! Op 9 februari 2024 werd een fabrieksnieuwe Guimbal Cabri G2 helikopter op naam van Diatrans, Brakel (B) ingeschreven.  

Het toestel maakte zijn testvluchten met zijn Belgische kenletters vanaf Aix-les-Milles (Provence - Frankrijk) op 9 april 2024.

Het toestel vertrok nog dezelfde dag vanuit Frankrijk op aflevering naar België langs volgend traject: 09.04.24 Aix-les-Milles - Valence Chabeuil (Frankrijk) / 10.04.24 Valence Chabeuil - Villefranche Tarare (Frankrijk) - Troyes Barbere (Frankrijk) / 11.04.24 Troyes Barbere - Pecq/Warcoing.  

Deze nieuwe helikopter werd inmiddels verkocht aan een thans nog onbekende nieuwe Belgische eigenaar die het toestel opereert vanaf het private helipad te Pecq/Warcoing. 

 

Kustwacht van de Nederlands Antillen

Het Brits-Amerikaanse Bristow heeft in 2022 het contract binnengehaald voor de uitvoering van de Kustwacht (en SAR) in Caribisch Nederland. De uitvoering van de kustwachthelikopter Caribisch Nederland wordt gevlogen door twee Leonardo AW139 medium helikopters. Deze helikopters zijn ingeschreven in het luchtvaartregister van Aruba, waardoor ze de registratie prefix P4- hebben (en niet PH- zoals in Nederland).

Hiervoor worden de AW139 met registratie P4-DCC en de P4-NAC ingezet met de P4-CRH als stand-by toestel.   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *