Bezig met laden...

Logboek

EASA publiceert haar 2021-2025 veiligheidsplan

EASA publiceert haar 2021-2025 veiligheidsplan

De EASA (European Union Aviation Safety Agency) heeft haar 10e editie van het "European Plan for Aviation Safety" (EPAS) 2021 - 2025 gepubliceerd.

In deze EPAS worden de strategische prioriteiten vastgelegd, wordt gekeken naar de belangrijkste veiligheidsrisico's en worden de nodige actie's gedefinieerd om deze risico's te beheersen, met als belangrijkste objectief: de luchtvaartveiligheid te verbeteren. 

Het EPAS is een lijvig document geworden dat is opgesplitst in drie delen:

  • EPAS 2021-2025 Volume I (Context, Strategie, Perfomantie)
  • EPAS 2021-2025 Volume II (Safety, Aeroplanes, Rotorcraft, General Aviation, ATC, MRO, Aerodromes, Unmanned Aircrafts, New Technologies)
  • EPAS 2021-2025 Volume III (Safety mitigation, Covid-19, Aerodromes & Ground Handling, ATM/ANS, CAT, Human Factors, Non-commercial)

Het specifiek hoofdstuk 7: Rotorcraft is te vinden in Volume II van het EPAS (European Plan Aviation Safety) van pagina 88 tot 101.

  • De vaststelling dat in 2019 meer fatale crashes waren dan in de voorgaande jaren, ondanks het vorige veiligheidsplan, maakt dat er extra werk aan de winkel is rondom de veiligheid van helikopters in het algemeen.
  • EASA heeft dit vertaald in een aantal prioriteiten (pag 91 tot 101).

De vraag blijft natuurlijk hoeveel van een dergelijk plan werkelijk in de praktijk kan worden gebracht. Het is niet altijd duidelijk hoe deze actie's bij de piloten, operatoren en eigenaars zullen geraken en invloed hebben op hun activiteiten en de veiligheid zullen bevorderen. De kleine operatoren en de private eigenaars/piloten worden weinig of niet in een dergelijk plan betrokken. Bij private piloten is de jaarlijkse profcheck meestal het enige moment waar over vliegveiligheid wordt gesproken.

We wachten met spanning hoe EASA en de lokale CAA's dit deze keer zullen aanpakken.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *