Bezig met laden...

Logboek

FLASH - UPDATE: Crash van Nederlandse NH-90 in de Caribische Zee voor Aruba

FLASH - UPDATE: Crash van Nederlandse NH-90 in de Caribische Zee voor Aruba

Bij een crash met een NH90-maritieme gevechtshelikopter zijn 2 van de 4 bemanningsleden om het leven gekomen. Het gaat om de 34-jarige ervaren vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Beide militairen hebben de rang van luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie. De helikopter raakte zondag aan het einde van een kustwachtpatrouille te water in de Caribische Zee, vlakbij Aruba.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer maakte dit bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. De families van de omgekomen militairen waren toen al door Defensie op de hoogte gebracht.

De 2 andere bemanningsleden hebben geen ernstig fysiek letsel.

De NH90 maakt deel uit van het patrouillevaartuig Zr.Ms. Groningen. Een kustwachthelikopter en Defensieduikteam ondersteunen Zr.Ms. Groningen om de NH90 veilig te stellen. Daarbij heeft vooral de flight recorder (zwarte doos) prioriteit. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Inspectie Veiligheid Defensie onderzoek gaat doen.

Het is de eerste fatale crash van een Nederlandse NH-90.

Er is een condoleanceregister geopend op www.defensie.nl.

Prioriteit voor Defensie

De hoogste prioriteit ligt voor Defensie bij het zo snel als mogelijk naar Nederland halen van de 2 omgekomen bemanningsleden. Ook beide collega’s, die zelf uit het toestel wisten te komen, worden gerepatrieerd. De overlevenden en de 2 lichamen zijn nog aan boord van Zr.Ms. Groningen. Het schip was vlakbij de NH90 toen die in zee belandde.

Wat is intussen bekend over het ongeluk?

Het ongeluk gebeurde gisteren tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Rond 14:30LT (20:30u Nederlandse tijd - 19/7/2020) crashte het toestel in het water op 12,5 kilometer voor de kust van Aruba. Harde wind (30+ kts), de hoge golven, een sterke stroming en de duisternis maken onderzoek zeer moeilijk. Nadat de bemanningsleden uit de helikopter zijn gehaald, is meteen eerste hulp toegediend en is nog geprobeerd te reanimeren, helaas zonder resultaat. De andere twee leden van de crew hebben geen ernstig fysiek letsel”, aldus Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie.

Er is een duikteam onderweg naar het ongeval om de zwarte dozen te bergen. Alle NH-90 helikopters worden uit voorzorg aan de grond gehouden totdat meer informatie over de toedracht van de crash bekend is. De gecrashte helikopter is de NH-90 met registratie N-324, een toestel welke in dienst kwam in 2015 met serienummer 1324. Het is de bedoeling om het toestel zo snel mogelijk te bergen.

12: 18 - Deze middag kwam het bericht van Defensie dat de zwarte doos inmiddels is geborgen. Het onderzoek naar de oorzaak van de crash zal worden uitgevoerd door de ISV (Inspectie Veiligheid Defensie) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

17:57 - Intussen werd bekend dat de helikopter neerstortte kort voordat de bemanning wilde landen op het marineschip Zr. Ms. Groningen. Vrijwel zeker hebben militairen aan boord van het patrouilleschip de crash zien gebeuren. De twee overleden militairen zaten op de piloot en co-pilootplaats, terwijl de overlevenden in het ruim van de helikopter plaats hadden genomen.

Men wil zo snel mogelijk de NH-90 bergen, die nu nog op zijn kop in het water drijft (zie foto). Het toestel wordt nu nog drijvende gehouden door vier ballons maar dreigt te zinken naar de bodem van de zee als de ballons het zouden begeven. Berging is niet evident gezien de ruwe zee. Een bergingsbedrijf is intussen onderweg naar de verongelukte helikopter. 

De video van persconferentie van Defensie deze ochtend kun je hieronder bekijken.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *