Bezig met laden...

Logboek

Heliflight is eerste helikopteroperator in NL die SAF tankt

Heliflight is eerste helikopteroperator in NL die SAF tankt

Op 17 juni 2022, vroeg in de ochtend, werd bij het Nederlandse HeliFlight voor de eerste keer SAF, Sustainable Aviation Fuel, geleverd.

SAF is een milieuvriendelijkere vorm van de Jet A1 helikopterbrandstof, waarop de Airbus H120 helikopter gaat vliegen. Met SAF is de uitstoot van CO2 veel minder in vergelijking met normale Jet A1. 

Deze duurzame luchtvaartbrandstof is een vervanging voor de bestaande fossiele Jet A1 brandstof. Bij gebruik van SAF-brandstof, geraffineerd uit afval en restgrondstoffen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80% (EU Dir 2009/28/EC) in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof.

Voorlopig vliegen de helikopters nog op mengsels met 50% SAF - en is de vermindering evenredig lager - maar bedoeling is dat de turbinehelikopters uiteindelijk op 100% SAF zullen vliegen.

SAF-brandstof voor helikopters kost in vergelijking met fossiele Jet A1 nu ongeveer 65% meer. Dit heeft vooral te maken met de kleine volumes die men nu produceert. Op termijn zullen de volumes SAF stijgen en zal de prijs stilaan vergelijkbaar worden.   

HeliFlight is voor zover wij weten het eerste helikopterbedrijf in Nederland dat met SAF vliegt.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *