Bezig met laden...

Logboek

Is het nu hét moment om een helikopter te kopen?

Is het nu hét moment om een helikopter te kopen?

Dat de helikoptermarkt onder druk staat is geen geheim. Onze artikelen het laatste jaar over de zwakke resultaten en geplande ontslagen bij Airbus Helicopters, de ontslagen bij Bell Helicopters, Chapter 11 bij Erickson en CHC en een groot aantal werkloze helikopters in bewaring, zijn stuk voor stuk gevolgen van een heel moeilijke markt. De oliecrisis heeft de helikopterwereld duidelijk in zijn greep.    

Het tijdschrift AvBuyer maakte een analyse van de commerciele helikoptermarkt in de eerste 6 maand van dit jaar en dit geeft een goed overzicht wat er aan de hand is. We moeten bij deze analyse wel bedenken dat helikopterbestellingen soms jaren op voorhand worden geplaatst en dat deze verkoopcijfers niet direct met orders uit 2016 te linken zijn. Zwartkijkers zullen dan zeggen: er moet nog meer onheil komen...

Het aantal nieuw uitgeleverde helikopters staat onder druk. Vooral Robinson Helicopters kreeg een flinke dreun: in H1 2015 kon het 64 stuks van het type R66 uitleveren, dit aantal daalde met 60% tot 25 stuks. Gelukkig kon Robinson het aantal helikopters van het type R44 verhogen van 62 naar 67 stuks. Alleen Airbus Helicopters kon in H1 2016 meer helikopters uitleveren uit zijn welgevuld orderboek. Ze leverden 146 helikopters uit tegenover 113 in H1 2015.   

In het totaal werden er 16,1% of 75 helikopters minder uitgeleverd in H1/2016 in vergelijking tot vorig jaar. Maar de totale waarde van de uitleveringen zakte met 32.5% of zowat een derde naar $1.4 miljard; een duidelijke indicatie voor de problematiek in de sector. We moeten er volledigheidshalve wel bij vertellen dat we nog geen beeld hebben van de militaire markt.

Tabel 1

In de tweedehandsmarkt is de situatie niet beter. Zowel de verkopen van turbine- als piston-helikopters daalden in vergelijking tot vorig jaar in H1.

  • Het aantal verkopen van tweedehands turbinehelikopters daalde met 12.4% met een daling van 2.6% in de gemiddelde prijs
  • het aantal verkopen van tweedehands pistonhelikopters daalde met 22.4% maar de gemiddelde prijs steeg met 5%

Nu zijn er door de Chapter 11 goedkeuring van CHC een 80-tal grote turbinehelikopters op de tweedehandsmarkt bijgekomen die ongetwijfeld samen met de grounding van de Airbus Helicopters H225 / EC225 een grote rol zal spelen in de verkoop van - minder - nieuwe helikopters in de off-shore business. Guillaume Faury, CEO van Airbus Helicopters gaf al aan dat Chapter 11 van CHC een belangrijke rol zal spelen in de offshore helikopter business. Faury ziet de bui al hangen omdat vooral de H225 / EC225 in de verdrukking zal komen.

Geen rooskleurig beeld van de globale helikoptermarkt zowel nieuw als tweedehands. En als U het ons vraagt zal deze zwakte nog wel even duren: de professionele kopers en lease-maatschappijen hebben hun lesje geleerd en zullen tweemaal nadenken voor ze zich binden aan grote bestellingen van peperdure helikopters.

Het is duidelijk dat er nu een markt is voor de kopers...ongetwijfeld kun je nu een goede deal doen, iedereen wil je order nu snel binnenhalen. Ook op de tweedehandsmarkt kun je ongetwijfeld je voordeel doen in deze zwakke markt.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *