Bezig met laden...

Logboek

ALERT Oekraine: Airbus Super Puma H225 crasht

ALERT Oekraine: Airbus Super Puma H225 crasht

Een helikoptercrash bij een kindercrèche in Brovary, nabij Kiev, om 8u20 deze ochtend heeft in het totaal het leven gekost aan 14 slachtoffers, waaronder 1 kind. Een 25-tal anderen, waaronder 11 kinderen werden gewond. 

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Denis Monastyrsky, zijn onderminister Yevheniy Yenin en staatssecretaris Yuriy Lubkovychis lieten het leven bij de crash. In de helikopter zaten 9 personen, niemand overleefde de crash. De andere slachtoffers werden gedood toen de helikopter net voor de ingang van de crèche neerstortte op mensen die hun kinderen naar de crèche brachten. Er ontstond een 500m² grote brand rond de plaats van de crash.

Over de oorzaak van de crash is nog weinig bekend. De Super Puma EC225 met registratie 54 vloog vrij laag vermoedelijk omwille van veiligheidsmaatregelen en de mist in de omgeving van de crash. Sommige bronnen spreken van een 'wire-strike' andere van een pilootfout, slecht functioneren, sabotage of een aanslag. Er is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de oorzaak.

Het gecrashte toestel is een Airbus Super Puma van het type EC225 welke Oekraïne als tweedehands aankocht bij Airbus Helicopters en geleverd in november 2020. Voormalige registraties: F-WTBQ, M-ABKJ, PR-YCL, (PR-CHV), LN-OHY, F-WWON.

In juni 2018 tekende Oekraïne een groot helikopterorder bij Airbus Helicopters. Het order bestond uit 21 tweedehands H225 helikopters, 10 nieuwe H145 helikopters en 24 nieuwe H125 helikopters. Er was ook voorzien dat Airbus Helicopters een training- en onderhoudscentrum zou openen in Oekraïne. Hoeveel van deze helikopters reeds zijn uitgeleverd is niet duidelijk. De Super Puma H225 helikopters zijn in gebruik bij de Nationale Garde van Oekraïne en SAR-diensten (zie foto).

Bemanning van de Airbus EC225

  • Boordcommandant: Oleksandr Vasylenko,
  • Co-piloot: Kostyantyn Kovalenko,
  • Boordtechnieker: Ivan Kasyanov.

Laatste update: 18:00 CET

Foto © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *