Bezig met laden...

Logboek

UPDATE: onderzoek naar crash Sikorsky S92 in Noorwegen (foto's)

UPDATE: onderzoek naar crash Sikorsky S92 in Noorwegen (foto's)

De Noorse luchtvaartonderzoekers hebben updates gegeven over de crash met een Sikorsky S-92A bij Lono, Sotra (Noorwegen) waarbij de zes inzittenden door twee reddingshelikopters uit zee werden gehaald en naar het Haukeland Universitair Ziekenhuis Bergen vervoerd. Eén persoon raakte ernstig gewond en één persoon raakte dodelijk gewond en overleed bij aankomst in het ziekenhuis. 

Update 2 maart 2024

De Noorse NSIA (National Safety Investigation Board) heeft een offshore-schip gecontracteerd om het zoeken en bergen van de helikopter voort te zetten. Tijdens 1 maart. In 2024 bevond het schip zich op de plaats van het ongeval. Het wrak werd gevonden om 20:14 uur op ca. 220 meter diepte. Het takelen en bergen vond plaats tijdens de nacht en de helikopter werd naar de marinebasis Haakonsvern gebracht.

De voorbereiding van het wrak en de eerste technische onderzoeken gaan het hele weekend door.

Update 4 maart 2024

De NSIA heeft op 4 maart een update gegeven over de stand van het onderzoek. Hierbij werd onderstaande video vrijgegeven van de berging van de Sikorsky S-92A van Bristow. 

Tijdens een persconferentie bevestigden de Noorse autoriteiten dat de zes mensen in twee rondes waren opgepikt door twee verschillende reddingshelikopters. Vijf mannen werden aanvankelijk uit zee gehaald door de bemanning van de SAR Queen-reddingshelikopter, een Leonardo AW101. Brandstoftekort dwong de bemanning van de SAR Queen om terug te keren zonder de zesde inzittende.

De SAR-verpleegster, mevrouw Hestetun, werd 25 minuten later door een tweede SAR-helikopter opgepikt. Ze werd dood verklaard in het Haukeland-ziekenhuis. 

Omdat de SAR Queen bezig was met een trainingsoefening toen er alarm werd geslagen, zei het JRCC (het Noorse SAR-coördinatie centrum) dat het twintig minuten eerder ter plaatse was dan wanneer het van zijn thuisbasis zou zijn vertrokken.

Tijdens een persconferentie vandaag zei Kåre Halvorsen, directeur-generaal van de luchtvaartafdeling van AIBN, dat het te vroeg is om vast te stellen wat de oorzaak van het ongeval is geweest, maar dat er geen technische fouten zijn gevonden.  "Er zijn geen technische fouten gevonden die een 'grounding' van de S-92A helikopters nu noodzakelijk maken”, aldus Halvorsen.

De drijvers, die de helikopter bij een crash op de het zeeoppervlak laten drijven, werden niet geactiveerd. De activatie kan automatisch en manueel gebeuren maar is dus niet gebeurd. De onderzoekers moeten daarvoor de vijfde - zwaar gewonde inzittende - ondervragen. Vermoedelijk was dit een technisch falen.

Intussen zijn de vluchtrecorders gevonden die meer informatie zullen vrijgeven over de omstandigheden die tot de crash hebben geleid. 

Verdere updates zullen in de komende tijd beschikbaar zijn op deze link

Foto's en video © & credit NSIA 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *