Bezig met laden...

Logboek

Ook Zweden denkt na over de toekomst van haar NH90 vloot

Ook Zweden denkt na over de toekomst van haar NH90 vloot

Meer dan 20 jaar geleden kocht de Zweedse luchtmacht 18 NH90 helikopters (in Zweden genoemd de HKP14) met een optie voor een extra 7 helikopters. Het order bestond uit 9 TTH transporthelikopters (HKP 14E) en 9 NFH marine helikopters (HKP 14F). In 2019 werd de 18e NH90 geleverd, 18 jaar na de bestelling.

Generaal-Majoor Edstrom, baas van de Zweedse luchtmacht zei eerder deze week in Londen dat de NH90 helikopters niet voldoen aan de verwachtingen en dat de Zweedse luchtmacht ernstig nadenkt over de toekomst en strategie van zijn helikopters voor de komende 10 jaar. De grootste twijfel heeft de luchtmacht bij de ASW-missies (ant-submarine warfare) die toevertrouwd zijn aan de NH90 helikopters.

Nu het land zich zal aansluiten bij de NATO is heeft het ook contact gezocht met andere NATO-landen die de NH90 in dienst hebben. Ook voor Zweden is het lot van de NH90 vloot een belangrijke beslissing die niet lichtzinnig zal worden genomen. Anderzijds zal ook Zweden zijn defensiebudget aanpassen aan de 2% norm van de NATO en zodoende ruimte vrijmaken om oplossingen te zoeken voor zijn helikoptervloot.  

De generaal maakte er geen geheim van dat de Zweedse luchtmacht tevreden is van zijn nieuwe vloot van 15 Sikorsky UH-60M Black Hawk helikopters. Hij zei het niet met zoveel woorden maar maakte ook allusie op de beslissing van de Noorse regering om het NH90-contract te verbreken en de helikopters terug te sturen naar fabrikant NHI, het consortium van Airbus, Leonardo en Fokker.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *