Bezig met laden...

Logboek

55 Amerikaanse legerhelikopters doorkruisen Nederland

55 Amerikaanse legerhelikopters doorkruisen Nederland

Vanaf volgende week start de aflossing van de Amerikaanse 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade door de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade die gebaseerd wordt in Duitsland, Polen en Letland. En net zoals in november 2021 verloopt het zeetransport van al het vliegend en rollend materieel via de haven van Vlissingen.

Ongeveer 250 Amerikaanse militairen begeleiden deze grote logistieke operatie en worden daarbij ondersteunt door de Nederlandse Defensie in het kader van de 'Host Nation Support', hulp van een NAVO-land aan een NAVO-partner. Nederland zorgt dan onder andere voor accommodatie van de Amerikaanse militairen, bewaking van toestellen, de nodige fuel voor de helikopters en alle faciliteiten om deze logistieke operatie goed te laten verlopen.

Zoals in 2021 komen zowat 55 transport- en gevechtshelikopters van de types Chinook, BlackHawk en Apache van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade per boot (zie foto) in de haven van Vlissingen aan in de periode 16 tot 27 oktober 2023. Eens aan land worden de helikopters terug vliegklaar gemaakt en vliegen dan via de vliegbasis Woensdrecht naar Duitsland en vandaar naar hun respectievelijke bestemmingen.

Eénmaal de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade op zijn uiteindelijk bestemmingen aangekomen is, vliegen de 55 helikopters van de 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade naar Vlissingen waar ze worden ingescheept voor hun terugreis naar de VS. Deze terugkerende vliegoperatie loopt als de weersomstandigheden meezitten van 20 november tot 15 december 2023. En zo is de 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade na negen maand inzet in Oost-Europa voor de Kerst weer thuis. 

Het is een indrukwekkende operatie die we in 2021 zelf mochten meemaken toen 40 helikopters van de US 1ste Air Cavalry Brigade, 1ste Cavalry Division, per boot in de haven van Vlissingen aankwamen en via Woensdrecht naar Duitsland vertrokken. Je kunt alvast een voorsmaakje nemen in de fotoreportage 1 en fotoreportage 2, die we toen maakten.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *