Bezig met laden...

Logboek

Reeds 13 Hill HX50 helikopters verkocht in de Benelux

Reeds 13 Hill HX50 helikopters verkocht in de Benelux

Naar aanleiding van de presentatie van het prototype van de Hill Helicopters HX50 vorige week in het Engelse Duxford kregen we van enkele lezers de vraag of er ook Hill HX50 helikopters verkocht zijn in de Benelux en wanneer deze hier zullen vliegen.

Informatie over de bestellingen van de HX50 (op datum: 4 december 2023)

  • Nederlandse bestellingen: 4 x HX50 zijnde bestelnummers #275, #287, #661, #773
  • Belgische bestellingen: 7 x HX50 zijnde bestelnummers #20, #100, #170, #171, #551, #780
  • Luxemburgse bestellingen: 2 x HX50 zijnde bestelnummers # 207, #389.

Wanneer gaan we deze helikopters in de Benelux zien vliegen?

  • Jason Hill vertelde vorige week dat Hill in de komende weken zal starten met de testen van de GT50, de turbine van de HX50 helikopter. 
  • Vooraleer een turbinemotor voldoende getest is om testvluchten te starten moet je rekenen dat je de turbine zowat 1000 uur op de testbank succesvol moet laten draaien. In het beste geval wanneer alle testen op de testbank perfect verlopen 'zou' een grondtest met een HX50 ergens in de zomer van 2024 kunnen verlopen.
  • Een eerste testvlucht met het prototype van de HX50 zien we ten vroegste in het najaar 2024.   
  • Als ook hier alles perfect verloopt (en dat zou een wonder zijn) zou Hill een eerste batch HX50's kunnen bouwen tegen eind 2024.
  • De Hill HX50 is een '51% zelfbouw' helikopter en als je die in de Benelux wil registreren komt de nationale luchtvaartwetgeving en de nationale luchtvaartautoriteit meespelen. Deze zullen het Britse dossier onderzoeken en de '51% zelfbouw' opvolgen, controleren en goedkeuren alvorens het toestel een 'Permit to Fly' te geven. Hoe dit zal verlopen en hoelang dit zal duren in België, Nederland en Luxembourg is koffiedik kijken.
  • Een andere optie is de HX50 met een Britse G-registratie in de Benelux te vliegen. Maar om een Brits toestel te vliegen heb je een Britse CAA-licentie nodig, die je eventueel naast je EASA licentie kunt hebben. Of je een 'Permit To Fly' nodig hebt om in de Benelux te vliegen met een Brits '51% zelfbouw' toestel weten we niet. We zoeken deze materie die na Brexit complexer is geworden nog verder uit. Als je deze materie reeds beheerst horen we het graag in de reactiebox hieronder of via een mailtje.

Het zou een wonder heten mochten we in 2025 reeds een Benelux HX50 zien vliegen hebben in onze contreien! 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *