Bezig met laden...

Logboek

FAA bevestigt: wij hebben 15 VTOL certificatie projecten lopende

FAA bevestigt: wij hebben 15 VTOL certificatie projecten lopende

In een toespraak (je kunt de volledige tekst hier nalezen) op de Luchtvaarttop van de Amerikaanse Kamer van Koophandel bevestigde de baas van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, Steve Dickson, dat zijn administratie nu reeds betrokken is in de certificatie van 15 eVTOL toestellen. Dit bevestigd een eerdere uitspraak van Jay Merkle, hoofd van UAS afdeling van de FAA, die in Januari 2020 vertelde dat 6 eVTOL luchttaxi's reeds ver gevorderd waren in het certificatie traject van de FAA.

Dickson stak niet onder stoelen of banken dat in zijn visie de eVTOL's er bijna zijn maar dat zijn administratie zal waken over de juiste balans tussen innovatie en veiligheid. De FAA wil hier geen steken laten vallen en heeft duidelijke richtlijnen in dit verband uitgegeven. 

Het is voor Steve Dickson ook duidelijk dat de eVTOL's op termijn ook autonoom zullen vliegen. Dit is een bijna noodzaak als je de luchttaxi's in de steden betaalbaar en economisch haalbaar wil maken. Dickson wil voor de certificatie van deze toestellen dan ook een speciale klasse van "vliegtuigen" creëeren. Procedures, drome trafiek management systemen en toestellen zijn te specifiek om bijvoorbeeld in de categorie van de lichte helikopters te worden ondergebracht. De baas van de FAA vermelde ook expliciet dat de eHang in januari reeds een publieke demo gaf van haar autonome luchttaxi EH216 (weliswaar zonder passagiers) in het Amerikaanse Raleigh; het is dus reëel en actueel. (zie onderstaande video)

Dickson alludeerde ook op het feit dat de FAA zich als globale leider wil positioneren en met de luchtvaartautoriteiten van de andere landen zal samenwerken om het hoogste niveau van veiligheid te bereiken. 

Onze mening:

Het is opmerkelijk dat de FAA reeds 15 certificatiedossiers voor eVTOL's lopen heeft. Dickson vermeld wel niet in welk stadium maar Jay Merkle, hoofd van UAS bij de FAA, zei reeds afgelopen januari dat er reeds 6 dossiers ver gevorderd zijn. Wat dit in de praktijk betekent qua timing is niet duidelijk maar blijkbaar zijn een aantal ondernemingen reeds verder geëvolueerd dan we denken. Wij hoorden bij Airbus dat ze haar City-Airbus in 2024 voor de Olympische Spelen wil laten vliegen en dat dit een zeer strak tijdsschema is. Wie moeten we geloven? Wait and see!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *