Bezig met laden...

Logboek

Militaire en civiele NOTAM's fusioneren in een Belgisch NOTAM-Office

Militaire en civiele NOTAM's fusioneren in een Belgisch NOTAM-Office

Vanaf 13 juni 2024 zal er in België nog slechts één NOTAM-office bestaan, verantwoordelijk voor het opstellen, beheren en verspreiden van essentiële informatie met betrekking tot luchtvaartnavigatie aan alle civiele en militaire luchtruimgebruikers.

De oprichting van een geïntegreerd ‘Notam Office’ voor de Belgische luchtvaart betekent de volgende stap in de integratie van de militaire en civiele luchtvaartinformatiediensten, gehuisvest op de site van luchtvaartverkeersleider skeyes (ex-BelgoControl) te Steenokkerzeel.

Tot gisteren werd NOTAM-informatie zowel door een bevoegde dienst van skeyes als van Defensie verspreid. Een NOTAM (Notice to Airmen) is een bericht dat wordt gepubliceerd om piloten en andere betrokkenen in de luchtvaart op de hoogte te stellen van belangrijke informatie die essentieel is voor de veilige uitvoering van vluchten door het luchtruim, op de luchthavens van vertrek of bestemming.

De verstrekte informatie omvat de status van navigatie-hulpmiddelen, luchtruimbeperkingen, werkzaamheden aan luchthaveninfrastructuur, tijdelijke bijzondere vluchtprocedures,  etc. Deze informatie is essentieel voor de operationele planning en veiligheid en behoort tot de verplicht te consulteren informatie voor het aanvatten van een elke vlucht, voor elke piloot zowel militair, commercieel als privaat.

Defensie en skeyes zullen voortaan deze diensten, die al sinds 2019 hun afzonderlijke kantoren op de site van skeyes in Steenokkerzeel (B) hadden, samenbrengen en gezamenlijk uitbaten. De integratie beoogt onder meer een efficiëntieverbetering, een betere stroomlijning van het informatiebeheer en een meer consistente communicatie en dienstverlening naar de gebruikers toe. Hiermee wordt het niveau van vliegveiligheid bevorderd.

De opstart van deze gezamenlijke dienst betekent een volgende stap in de integratie van de militaire en civiele luchtvaartinformatiediensten die in 2016 al werd aangevat en eerder resulteerde in de fysieke co-locatie in 2019. Deze nieuwe geïntegreerde dienst zal in een beurtrol door NOTAM operatoren – specialisten van Defensie en skeyes – worden bemand.

Foto 1 © Willem Vandenwijngaerden
Foto 2 © skeyes

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *