Bezig met laden...

Logboek

Airbus H160 helikopters kampen met voortijdige sleet

Airbus H160 helikopters kampen met voortijdige sleet

EASA heeft een 'Emergency Airworthiness Directive' uitgegeven om het lager van de swashplate (onderdeel van de rotorkop) verplicht om de 15 vlieguren of om de 7 dagen, nauwkeurig te controleren. EASA is tot dit besluit gekomen op basis van rapporten die een vroegtijdige slijtage van deze lagers aantonen.

Problemen met deze lagers hebben een directe invloed op de bestuurbaarheid van de Airbus H160. Deze 'Emergency Airworthiness Directive' met referentie 2023-0222-E is van toepassing vanaf 25 december 2023. Klik hier voor de integrale tekst.

In een geval is vastgesteld dat het gebruik van de verkeerde smeermiddelen of een mix van niet-compatibele smeermiddelen de oorzaak is van deze vroegtijdige slijtage van een zeer belangrijk lager. 

EASA en Airbus hebben ook nog niet voldoende kunnen bevestigen dat het VHM (Vibration health monitoring) systeem van dit lager vroegtijdig dergelijke slijtage kan opsporen en melden. 

Om deze potentieel gevaarlijke situatie te kunnen omzeilen is er in deze Emergency AD (EAD) zowel controle van de VHM als effectieve smering van het lager voorzien met zeer korte intervallen.

Deze EAD is een interim oplossing en er zal verdere (meer definitieve) actie in de vorm van een nieuwe AD komen. 

Op 21 november 2023 konden we melden dat de SAR-vloot met 4 Airbus H160 van de Franse Marine reeds 1.000 vlieguren op zijn actief heeft. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn dat het probleem zich bij een van deze helikopters heeft voorgedaan.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *