Bezig met laden...

Logboek

Eurocopter zeer positief over test met hybride aandrijving

Eurocopter zeer positief over test met hybride aandrijving

Eurocopter verwacht dat hun hybride motor concept vrij snel in commerciele produkten kan worden ingebouwd, met wat geluk zelfs reeds in 2012. Het systeem - waarover wij in een vorig bericht reeds de geslaagde testen beschreven - is gebaseerd op een electrische motor die de klassieke tirbine verbrandingsmotor kan vervangen in geval van een autorotatie.

Als de testen verder positief verlopen en een positieve beslissing genomen wordt zou het slechts enkele maanden duren om het systeem aan te pasen voor de vloot van single-motors-helikopters van Eurocopters. Wij praten hier over de EC-120, de AS-50 en de EC130. Het spreekt voor zich dat dit voor bi-turbine toestellen geen optie zal worden.

Eurocopters R&D ziet twee belangrijke punten die zeker moeten overwonnen worden alvorens men over de definitieve vrijgave van het project zal beslissen: het gewicht en het volume. Deze twee beperkingen, die bij ieder ontwikkeling van een helikopter centraal staan zullen ook hier bepalen of de hybride aandrijving een mogelijkheid is. Het is duidelijk dat het concept geen zin heeft als men daarvoor een passagiersplaats zou moeten gaan opgeven. Toch konden wij vernemen dat het gewicht van het systeem binnen de limieten zou liggen.

Het intussen verder ontwikkelde systeem start de electrische motor in minder dan een seconde na het uitvallen van de turbine-motor; dit laat toe om de rotorsnelheid quasi constant te houden bij de autorotatie; de batterij heeft dan nog voldoende energie om een veilige "flare" te maken bij de landing.

Naast gewicht en plaats zullen we natuurlijk ook uitkijken naar de kostprijs van het geheel en de certificatie door EASA. Maar deze belangrijke veiligheidsverbetering zou eigenlijk als een bliksem door het certificatieproces moeten vliegen! We keep you posted!!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *