Bezig met laden...

Logboek

Crash van Ierse SAR helikopter door fout in terrein database

Crash van Ierse SAR helikopter door fout in terrein database

De crash van Ierse Kustwacht SAR helikopter (met callsign Rescue 116) op 14 Maart 2017 werd veroorzaakt door het ontbreken van een obstakel in de EGPWS (enhanced ground proximity warning system) database, volgens de onderzoekers.

De Sikorsky S-92 van CHC Ireland (EI-ICR) vloog voor de Irish Kustwacht met piloot Capt. Dara Fitzpatrick, co-piloot Capt. Mark Duffy, winch operators Paul Ormsby en Ciaran Smith; geen van hen overleefde de crash.

In een voorlopig onderzoeksrapport van 13 April stelt de Ierse Air Accident Investigation Unit (I-AAIU) dat de helikopter crashte op een hindernis bij Black Rock terwijl het toestel aan het landen was voor een refuel op de helipad van de Blacksod vuurtoren.

Gezien de slechte zichtbaarheid en het feit dat geen van beide piloten de landing kende moesten de piloten vertrouwen op de gegevens van de EGPWS. Door de beperkte zichtbaarheid konden de piloten en de andere bemanningsleden slecht helemaal op het einde het obstakel bij Black Rock zien opdoemen; ondanks een laatste poging konden ze de crash niet meer vermijden.

De helikopter was uitgerust met de Honeywell MK XXII EGPWS. In de kleine lettertjes staat er in de handleiding van het systeem: “is a situational awareness tool . . . not to be used for navigation,”. Na het ongeval informeerde Honeywell de onderzoekers dat Black Rock niet was opgenomen in de terrein database van de EGPWS, en dat de vuurtoren niet in de obstakel database stond.

Honeywell wou hierover geen verklaring afleggen zolang het onderzoek nog loopt. Toch mogen we nu reeds stellen dat de discussie over het gebruik van GPS en EGPWS, alsmede de verantwoordelijkheid voor correctheid van de databases een juridisch steekspel zal worden. Of het simpele zinnetje 'gebruik dit systeem niet als navigatie instrument' in de rechtszaal de discussie zal oplossen mogen we ten eerste betwijfelen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *