Bezig met laden...

Logboek

Stad Eeklo geeft het goede voorbeeld: bijdrage aan Vlaamse Mug-heli

Stad Eeklo geeft het goede voorbeeld: bijdrage aan Vlaamse Mug-heli

De financiering van de Vlaamse Mug-Heli, die vanop het Brugse AZ St Jan opereert, is sinds jaar en dag een aartsmoeilijke bedoening. Het team van IMDH (Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening) onder leiding van Dokter Nicolas Müller slaagt er jaarlijks met veel moeite in om de begroting in evenwicht te brengen.

De jaarlijkse kost om de Mug-Heli in de lucht te houden is €600.000. Hiermede betaalt men:

  • De huurprijs van de helikopter
  • Alle noodzakelijke verzekeringen
  • Lonen voor de piloten en technici
  • De brandstof
  • Het onderhoud van het toestel
  • Het secretariaat

Sinds 1986 wordt de MUG-helikopter ononderbroken uitgebaat door het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening te Brugge en dit op zelfstandige basis. Sinds 1998 is de MUG-helikopter West-Vlaanderen met basis te Brugge als enige helikopter in Vlaanderen erkend binnen het 100-systeem. In tegenstelling tot de MUG diensten via de weg is er geen federaal kader om de MUG-heli te financieren.

Toch was er eind Augustus een positief bericht. De burgemeester Luc Vandevelde en schepen Christophe De Waele van de stad Eeklo gingen op bezoek naar de mug-helihaven in Brugge. Ze wilden het reilen en zeilen van de Mug-heli van dichtbij bekijken en brachten de boodschap over dat de Stad Eeklo voor 2019 een bijdrage van 10.000 euro zal leveren aan de begroting.

Sinds de opening van het nieuwe ziekenhuis AZ Alma beschikt Eeklo nu ook over een officiele helihaven waar de Vlaamse Mug-heli kan landen. De dienst 100 kan naast de twee lokale ambulances en een Mug-interventiewagen bij specifieke gevallen ook interventie van de Mug-heli vragen.

Eeklo steunt de Mug-heli actief en roept ook andere steden en gemeenten in Oost-Vlaanderen op om dit te doen. Spijtig genoeg weigerde het Oost-Vlaamse Provinciebestuur in haar begroting ook maar 1€ te voorzien voor de levensreddend helikopter.

Proficiat Eeklo!

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *