Bezig met laden...

Logboek

Terugblik op European Rotors met Jim Viola, CEO van HAI

Terugblik op European Rotors met Jim Viola, CEO van HAI

Gedurende de voorbije European Rotors 2022 hadden we een gesprek met Jim Viola, CEO en President van de HAI (Helicopter Association International), de associatie die de belangen verdedigt van de helikopterbranche. De HAI heeft ook een zetel in de ICAO, de internationale burgerluchtvaartorganisatie, waar het de helikopterbelangen wereldwijd aan de orde stelt.

In eerste instantie wilden we van Jim Viola meer te weten komen over de internationale aspiraties van de HAI. Want tot op heden was de HAI een bijna exclusieve branchevereniging van de Amerikaanse helikopterindustrie. De andere continenten kwamen binnen de HAI niet echt aan bod.

Jim Viola, is twee jaar geleden aangetreden met de duidelijke boodschap dat hij HAI wel degelijk internationaal op de kaart wil zetten. Viola heeft snel na zijn aantreden contact gezocht met EHA (European Helicopter Association) en EASA, en nu is de HAI de organisator van de European Rotor 2022 en in de toekomstige edities. De fabrikanten kunnen nu jaarlijks zowel hun Amerikaanse klanten via Heli-Expo als hun Europese klanten als European Rotors ontmoeten via dezelfde organisatie. In de toekomst zullen nog meer mogelijkheden en opportuniteiten worden gecreëerd door deze nauwe samenwerking. 

Maar om echt internationaal te kunnen opereren zal de HAI ook zijn Raad van Bestuur moeten globaliseren. Vandaag zijn zowat alle bestuursleden en alle directeurs van HAI Amerikaans en dat is geen optimale setting voor een internationale organisatie. 

We hadden het ook met Jim Viola over vertegenwoordiging van de kleinere helikopteroperatoren en de individuele commerciële en private helikopterpiloten door de HAI. Ook hier is werk aan de winkel. In Amerika noch in Europa is deze groep goed vertegenwoordigd zodat vele specifieke aspecten in de helikopterwereld over de hoofden heen van de private piloten en eigenaars worden bedisseld.

We waren het met Viola erover eens dat dit een moeilijk aspect is. Hij is zelf private helikopterpiloot en kent de problematiek van nabij. Vele duizenden individuele piloten of operatoren met verschillende interesses en verschillende noden in de helikopterwereld zijn niet makkelijk te bereiken. Toch is net in deze groep dat de veiligheidsrisico's hoger zijn en er relatief meer incidenten gebeuren.

We hebben Viola veel succes gewenst met zijn opdracht bij de Helicopter Association International en kijken met spanning uit naar hun initiatieven.

 

Hieronder een video van en paneldebat over internationale samenwerking in de helikopterwereld.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *