Bezig met laden...

Logboek

VFR en IFR vluchten in klasse G rondom EBKT (Kortrijk-Wevelgem)

VFR en IFR vluchten in klasse G rondom EBKT (Kortrijk-Wevelgem)

De luchthaven van Kortijk-Wevelgem (B) is altijd al een buitenbeentje geweest wat betreft ATC en luchtruimclassificatie.

Slechts in 2015 kreeg de zone van de luchthaven een RMZ maar bleef het een G-klasse luchtruim en geen CTR.  

Een RMZ is een Radio Mandatory Zone (een zone waar radiocontact verplicht is) maar is niet gelijk aan een CTR waar de Air Traffic Control de luchttrafiek beheert. Door de instelling van deze RMZ werden de VRP (Visual Reporting Points) voor EBKW gesitueerd buiten de RMZ. In de RMZ geeft Kortrijk Radio luchthaven informatie maar is geen ATC. 

In het G-luchtruim rond de luchthaven zijn zowel VFR als IFR vluchten toegelaten. Piloten moeten daar goed opletten voor mogelijke conflicten tussen de routes van de VFR en IFR toestellen.

Het Directoraat-Generaal van de luchtvaart heeft nu een ASIL (aviation safety information leaflet) uitgestuurd die de IFR en VFR routes op kaart detailleert en aangeeft waar de reportingpoint voor IFR en VFR gesitueerd zijn.

U kunt deze ASIL hier nalezen

 

Daarnaast heeft EBKT een speciale website om piloten te informeren over de veiligheidsaspecten van het vliegveld. 

Deze online briefing is verplichtend voor piloten die vliegen van of naar het Kortrijks vliegveld. De online briefing staat vermeld in het AIP en piloten die de briefing hebben doorgemaakt krijgen een bevestiging en zullen in de toekomst worden geïnformeerd over de wijzigingen op het vliegveld. De reden voor deze veiligheidsbriefing zijn de specifieke aspecten van het luchtruim rond het vliegveld (RMZ, TMZ, circuits, G-space, mix IFR & VFR ) en de recente introductie van IFR PBN procedures op RWY24 en RWY06.

Je kunt deze verplichte veiligheidsbriefing hier vinden.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *