Bezig met laden...

Logboek

Laatste Chinook CH-47 Delta uit dienst genomen, einde van een era

Laatste Chinook CH-47 Delta uit dienst genomen, einde van een era

26 jaar na hun indienstname verlaten de Chinook helikopters CH-47 Delta de vloot van DHC (Defensie Helikopter Commando). In 1995 kwam de eerste Delta Chinook in dienst in het 298 Squadron dat toen vanop de Vliegbasis Soesterberg opereerde.

Onder het wapenspreuk van het 298 Squadron: "Nihil Nobis Nimium" ofte "Niets is ons teveel", zijn de Chinooks Delta ontelbare malen ingezet in voor alle mogelijke operaties. Zo sprongen de Special Forces uit de Chinooks en tilde de Chinook een F-16 en een kleine vuurtoren op. Honderden keren werden de Chinooks ook ingezet voor troepentransport op binnen- en buitenlandse operaties.

Maar ook bij moeilijk te bereiken branden wist men de Chinook te vinden. Nog deze zomer moesten twee Chinooks CH-47D (D-102 & D-665) hals overkop naar Albanië vliegen om daar zware bosbranden te gaan blussen. Dat om maar te zeggen dat de 'oude' generatie Chinook, het type CH-47D, tot het allerlaatste moment paraat stonden.         

Dit tijdperk is vandaag beëindigd nu de laatste nog actieve Chinook CH-47 Delta met registratie D-667 uit dienst is genomen. Gisteren vloog men voor het laatst even naar de - in 2008 opgeheven - Vliegbasis Soesterberg, waar het 26 jaar geleden voor de Chinook-vloot allemaal begon. 

Na een laatste vlucht waarbij onder andere de Oirschotse Heide werd aangedaan, om de spotters een laatste kans te geven het historische moment vast te leggen, is het toestel dan vandaag op de vliegbasis Woensdrecht geland waar het officieel uit dienst werd genomen. 

Einde van een era en respect voor het werkpaard dat de Chinook Delta in die lange periode is geweest. Het is nu aan de 'nieuwe' Chinook CH-47 Foxtrot MY CAAS II om al deze belangrijke taken voor de komende decennia verder te zetten.

Defensie heeft nog niet bekendgemaakt wat met de Chinook Delta helikopters zal gebeuren. Laat ons hopen dat er eentje terug naar Soesterberg mag vliegen om in de collectie van het Nationaal Militair Museum te worden opgenomen.

Vaarwel Chinook Delta! 

 

Foto credits: Defensie NL 

 

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *