Bezig met laden...

Logboek

Fatale crash Russian Helicopter Mi-8 in Georgie bij reddingsactie

Fatale crash Russian Helicopter Mi-8 in Georgie bij reddingsactie

Bij een reddingsactie van twee paragliders in Gudauri in Georgië is een Mi-8-MTV helikopter, met registratie GBP-10005, van de plaatselijke reddingsdienst gecrasht. Uit de beelden blijkt dat de helikopter zijn staartrotor beschadigd en nadien verloren is vermoedelijk na contact met de bergwand. (zie ook hier

Het tragische ongeluk vond plaats in het bekende skigebied Gudauri in de ex-Sovjetrepubliek Georgië. Bij het ongeval kwamen alle inzittenden, niet minder dan 8 personen om het leven. De helikopter stortte neer op de bergwand en vatte direct vuur. Voor de 4 bemanningsleden, de 2 dokters en de 2 reddingswerkers was er geen kans op overleving. Ook een van de buitenlandse paragliders kwam om het leven. 

In de Georgische pers kwamen na de crash vragen over het gebruik van de oudere Russian Helicopters Mi-8 MTV, die voor dergelijke operaties helemaal niet uitgerust zou zijn. Het toestel van de grenspolitie werd bestuurd door kolonel Zaza Loria, een zeer ervaren piloot met veel reddingsvluchten op zijn palmares.

Georgië beschikt ook over twee Airbus Super Puma helikopters maar deze werden in 2011 gekocht zonder geschikte reddings-uitrusting. Een ervan was alleen geschikt voor het vervoer van de toenmalige elite van de regering. De andere crashtte in 2018 in het Artani gebergte in Kakheti, waarbij 5 inzittenden werden verwond.

Het Georgisch ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in een persbericht klaarheid gegeven over deze zaak en verwijst reeds naar de staartrotor.   

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *