Bezig met laden...

Logboek

Komt er nu eindelijk een vijfde traumahelikopter voor Oost-Nederland?

Komt er nu eindelijk een vijfde traumahelikopter voor Oost-Nederland?

We schreven vorige jaar in juli reeds over de noodzaak van een vijfde traumahelikopter in Nederland die Oost-Nederland zou moeten bedienen. Ondanks het feit dat het probleem bekend is bij de politiek is de beslissing blijkbaar nog niet voor morgen.

Toch werd afgelopen week het probleem bij het drama met het ingestorte huis in Oldenzaal weer brandend actueel. Uiteindelijk was de Duitse traumahelikopter uit Rheinen in minder dan 20 minuten ter plaatse maar beide andere helikopters uit respectievelijk Amsterdam en Groningen moesten er meer dan 35 minuten over doen. Dat bij trauma-interventies minuten tellen is een understatement, ze zijn gewoon levensnoodzakelijk.

Een groep trauma-artsen van ziekenhuizen Isala Zwolle, MST Twente, Radboud UMC Nijmegen en UMC Groningen deden onderzoek naar de noodzaak voor een vijfde traumaheli terwijl eigenlijk weet iedereen dat Oost-Nederland een zwarte vlek is op de dekkingskaart van de traumahelikopters. En na zonsondergang is het probleem nog acuter omdat dan de Duitse helikopter uit Rheinen wegens het ontbreken van bepaalde uitrusting dan niet mag vliegen.

Het plan van de groep trauma-artsen is om een vijfde trauma-helikopter in te schakelen en deze te stationeren op het vliegveld Teuge. Vandaar kan het oosten van Nederland perfect worden bediend en kan de aanvliegtijd in de regio met de helft verminderd worden. Dit plan ligt nu bij het ministerie van Volksgezondheid en moet de zegen krijgen van de politiek. 

Trauma-arts Ralph de Wit vertelde bij RTV Oost dat een vijfde traumahelikopter minimaal €4 miljoen per jaar gaat kosten en dat het ministerie dit wil bekijken in functie van mogelijke ontwikkelingen van de traumazorg en acute zorg in de toekomst. 

Het lijkt er dus op dat dit niet snel beslist zal worden... en wij kunnen ondertussen maar hopen dat de Duitse traumahelikopter steeds snel kan bijspringen.

Foto © 112 Netwerk op MST - Traumachirurg Ralph de Wit met BHV'ers Maurice en Paul. Lees ook hier.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *