Bezig met laden...

Logboek

Restricties in het Belgisch luchtruim in juli

Restricties in het Belgisch luchtruim in juli

De Belgische luchtvaartautoriteit DGLV heeft in een nota toelichting gegeven bij een aantal beperkingen in het luchtruim die binnenkort van toepassing zullen zijn.

In de tweede helft van de maand juli 2023 worden in België een aantal grote evenementen georganiseerd, zoals Tomorrowland, de Grote Prijs F1 Franchorchamps en de Luchtdefilé op de Nationale Feestdag, waarvoor uit veiligheidsredenen beperkingen zullen opgelegd worden aan het bemand vliegverkeer en aan de drone operaties. Deze maatregelen zijn onder meer noodzakelijk om de luchtvaartoperaties in het betrokken luchtruim veilig te kunnen laten verlopen, om te vermijden dat bezoekers of medewerkers van deze evenementen gekwetst raken door ongecontroleerde drones en om te verzekeren dat de hulpdiensten te allen tijde snel, veilig en ongehinderd kunnen interveniëren in geval van nood. Ze worden door het Directoraat-generaal Luchtvaart genomen na overleg met de politiediensten, de provinciegouverneurs, Defensie en skeyes.

In de loop van de twee weekends waarin het festival Tomorrowland plaatsvindt (van 20 t/m 24 juli en van 27 t/m 31 juli 2023), wordt een restricted area in het luchtruim ingesteld van 2 NM rond het Provinciaal Recreatiedomein De Schorre te Boom en dat van grondniveau tot 1500ft AMSL waarin enkel vooraf bepaalde toestellen zullen kunnen opereren. Onder de toegelaten toestellen zijn er twee ballons, de EC-MSG (met een speciaal Tomorrowland formaat) en de OO-BVC die boven het festival zullen opereren. 

Hierdoor zal geen vrije passage mogelijk zijn door de corridor tussen CTR EBBR en CTR EBAW. Vliegverkeer van west naar oost en omgekeerd blijft uiteraard wel mogelijk via bijvoorbeeld gecontroleerd luchtruim mits vluchtplan, klaring en naleving van de voorwaarden voor dergelijke CTR of TMA zones zoals onder meer verplicht gebruik van radio en transponder.

Van 28 tot 30 juli 2023 gaat de Grote Prijs Formule 1 van Francorchamps door. Rond het circuit van Spa-Francorchamps zal ook een restricted area ingesteld worden tot 3500ft AMSL waarin enkel vooraf bepaalde toestellen kunnen vliegen. Vluchten van en naar het vliegveld van Spa-La Sauvenière en naar de helihaven van het restuarant Le Roannay blijven echter wel mogelijk buiten die zone mits verplicht gebruik van radio en transponder.

Tijdens het Luchtdefilé op de Nationale Feestdag van 21 juli 2023 zal alle bemand en onbemand vliegverkeer verboden zijn in de luchtruim-gebieden waar de deelnemende toestellen doorkomen.

Alle informatie ter zake zal via Helispot en andere gebruikelijke kanalen worden bekend gemaakt via specifieke NOTAM's. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *