Bezig met laden...

Logboek

Fenomeen Hill Helicopters verkocht reeds 342 helikopters en lanceert de HC50

Fenomeen Hill Helicopters verkocht reeds 342 helikopters en lanceert de HC50

Een fenomeen in helikopterland.

Het Engelse Hill Helicopter, het geesteskind van Dr Jason Hill, verkocht op iets meer dan een jaar tijd niet minder dan 342 helikopters van zijn type HX50 en lanceert nu de gecertificeerde HC50. 

Op 24 augustus 2020 hoorden we voor het eerst iets van Hill Helicopters. Het onbekende Britse bedrijf zou een nieuwe, revolutionaire 5-zits turbinehelikopter op de markt brengen. Op zich niets speciaals maar een nieuwe aantal aankondigingen bleven onze interesse weerhouden en we bleven dit project met argusogen volgen. Zo vertelde Jason Hill dat zijn bedrijf een eigen turbine zou bouwen voor de nieuwe helikopter en een gans nieuwe ervaring in de digitale cockpit zou bouwen.

Maar de klap op de vuurpijl kwam er op 15 december 2020 toen Hill Helicopters aankondigde dat ze de verkoop van de nieuwe helikopter HX50 begonnen en dat je deze (experimental - niet-gecertificeerde versie) kon kopen voor £495.000 (ofte €540.000). Velen vroeger zich af of een Hill wel de juiste rekenmachine had gebruikt want een 5-zit turbinehelikopter voor $675.000 was een illusie.

De goedkoopste (gecertificeerde) 5-zits turbinehelikopter, de R66 van Robinson kost vandaag $950.000 plus shipping kost. En de uitrusting van de standaard Hill HX50 is echter beduidend uitgebreider dan deze in de R66.

We bleven Hill Helicopters volgen op de maandelijkse zoom-meetings met Dr Jason Hill en met de Hill ambassadeurs Micha Gelb en Ruben Diaz samen met kopers en potentiële kopers. Het project kreeg meer en meer geloofwaardigheid en de verkochte aantallen groeiden maand na maand naar aantallen waar de traditionele helikopterbouwers slechts van kunnen dromen. Ze liggen er vermoedelijk nu van wakker.

Afgelopen donderdag nodigde Dr Jason Hill en zijn twee ambassadeurs zijn klanten en andere geïnteresseerden uit voor het eerste 'Global Meetup & Discover Event' in het Hill Development Centre in het VK. Ondanks alle corona beperkingen waren er 100 klanten in persoon aanwezig en waren er meer dan 1.000 virtueel aanwezig om de evolutie van de Hill HX50 helikopter te volgen.

De eerste aankondiging was er eentje die zowat iedereen met verstomming sloeg: Hill heeft reeds 342 vaste orders (met voorschot) voor de HX50 helikopter. Een ongelooflijk aantal voor een ontwerp-helikopter, die slechts eind 2022 zijn maidenvlucht zal maken en waarvan de eerste in de zomer van 2023 zal worden uitgeleverd...als alles volgens plan verloopt. Voor zover we weten zijn er in de Benelux reeds 5 helikopters van het type HX50 verkocht.

De twee aankondiging was ook al niet min: Hill kondigde de gecertificeerde versie van zijn HX50, namelijk de HC50. Ook de prijs voor deze helikopter was weer een leuke verrassing: £725.000 (of $960.000). Dit toestel zal exact dezelfde zijn als de HX50 maar slechts beschikbaar zijn in 2026 gecertificeerd in de US, VK, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika. Voor een EASA gecertificeerde versie is voorlopig nog geen datum beschikbaar, Hill bevestigde wel dat het ganse ontwerp van de HX50 en HC50 gebouwd is conform de voorschriften van EASA CS27. Bij het sluiten van dit artikel kregen we informatie dat reeds 20 helikopters van het type HC50 werden verkocht. 

Klik hier voor eerder artikels over Hill Helicopters

 

Onze kijk 

Helispot heeft dit project vanaf de eerste aankondiging tot nu met verbazing en argusogen gevolgd. We doen onze hoed af voor ontwerper en durf-ondernemer Jason Hill en wat hij op één jaar heeft gerealiseerd. Anderzijds is de verkoop van 342 helikopters geen garantie dat het toestel daadwerkelijk een succes zal worden maar we geven dit graag het voordeel van de twijfel.

Het eerste examen voor Hill Helicopters komt er eind 2022 wanneer de eerste maidenvlucht volgens plan doorgang zal moeten vinden. Als dit een succes is zal het aantal kopers een nieuwe boost krijgen. Je zult het niet geloven maar Hill plant een productie-eenheid die 500 helikopters per jaar kan bouwen en die kan worden opgedreven tot 1.000 helikopters per jaar. Blijkbaar is alleen de 'Sky The Limit...'

Wordt ongetwijfeld vervolgd...  

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *