Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel 2)

Nieuws uit de Benelux helikoptervloot (deel 2)

Hierbij het tweede deel van ons maandelijks 'Nieuws uit de Benelux helikoptervloot'. Hier zoeken we alle mogelijk nieuwtjes over helikopters die nu, of in het verleden, of in de toekomst in de Benelux vlogen of nog zullen vliegen.  

 

Bizare oude Belg: Robinson R44 met registratie OO-WBS crasht in Spanje

De Robinson R-44 Raven II werd op 2 augustus 2004 als nieuw ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister als OO-WBS. Na twee jaar verhuisde het toestel naar Heli Centre op Lelystad (NL) en werd in het Nederlands luchtvaartregister ingeschreven als PH-SWB. 

Op 6 juli 2007 werd het toestel in Zwitserland ingeschreven als HB-ZII voor PT-Aviation Service en nadien voor Heli Partner Heliapin AG tot 04 augustus 2021. Op 22 maart 2023 schreef Heliapin het toestel terug ingeschreven als HB-ZII met basis te Altenrhein. 

Vijf maand later werd deze helikopter op 7 augustus 2023 als HB-ZII officieel werd afgeschreven uit het Zwitserse luchtvaartregister.

Het wordt nu nog vreemder, want nu blijkt deze helikopter als HB-ZII (maar reeds 9 maand geleden uitgeschreven) op 9 mei 2024 gecrasht te zijn te Vilanova de l’Aguda in Catalonië (Spanje). Beide inzittenden werden gekwetst en het toestel is totaal vernield

Aviation Safety Network maakte dit rapport.

 

Airbus H125 met registratie OO-STE mag niet meer op zijn thuisbasis landen

De Airbus Helicopters H125 (AS.350B3e Ecureuil) - eigendom van Stephex Stables nv, te Wolvertem, met registratie OO-STE, die sinds 2019 gebaseerd stond op de private helistrip van de eigenaar te Meise/Wolvertem is er niet langer actief.

De helikopter staat sinds 29 mei 2024 gebaseerd op de Antwerpse luchthaven, omdat het toestel niet meer permanent mag staan op zijn thuisbasis. 

De Raad voor Vergunningsbetwistingen besliste op 7 maart 2024 in een uitgebreid arrest dat het beroep van Stephex tegen de beslissing van de Vlaamse regering om de omgevingsvergunning te weigeren voor de regularisatie van de helihaven bij haar paardenhouderij te Meise-Merchtem, verworpen werd.

Blijkbaar zou Stephex pogen om een nieuwe helihaven in te planten op een andere locatie van de onderneming.    

 

Oude Belg: Robinson R44 met registratie OO-TOY wordt SP-FRD

De Robinson R44 Raven 1 met serienummer 2594 werd op 22 oktober 2019 als nieuw ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister als OO-TOY voor de firma Toran uit Wevelgem. 

In augustus 2023 werd het toestel te koop aangeboden en reeds op 19 september werd het toestel uitgeschreven uit het Belgisch luchtvaartregister met de vermelding 'export naar Polen'. 

Op 12 mei 2024 is de R44 in het Pools luchtvaartregister ingeschreven als SP-FRD . 

 

 

Triest nieuws: helikopterpiloot Robby Moers overleden

Op 24 mei 2024 overleed Robby Moers in het Universitair Ziekenhuis in Leuven aan de gevolgen van een plotse aandoening waarbij de artsen hem spijtig genoeg niet meer konden helpen.

Robby Moers (61j) was reeds meer dan 20 jaar een bekende commerciële helikopterpiloot die naast zijn vliegwerk ook grond-instructeur was voor vliegschool Toran op het vliegveld van Brustem. 

Robby ook de drijvende kracht achter de jaarlijkse Heli Fly In van de BPA (Brustem Pilot Association) waarvan hij de operationele directeur en vice-voorzitter was. 

Op 31 mei 2024 heeft de helikopterwereld afscheid genomen van Robby. Het was een zeer aangrijpende uitvaart doorspekt vele prachtige herinneringen uit het leven van Robby. 

 

 

Ander nieuws:

  • De Robinson R-44 Raven I met registratie OO-AAR en eigendom van AA Rent bvba vliegt sinds 26 april 2024 voor de firma Héli & Co sa. Het toestel staat gebaseerd sinds 21 mei 2024 op de Antwerpse luchthaven, van waar het sindsdien pijplijncontroles vliegt.
  • De Schweizer 269C met registratie OO-LEV werd op 03.05.24 tijdens een groot onderhoud opgemerkt in de loods van de firma European Support Center (E.S.C.) bvba op het vliegveld van Zwartberg. De laatste vlucht van deze helikopter dateerde al van 28.10.23. 
  • De H135T1 van Heliventure met registratie 9H-RSQ vloog op 26 mei 2024 met de trofee van Kampioen van België Voetbal 2024 naar het stadion van FC Brugge. Het toestel is sindsdien terug operationeel vanop Nijlen.
  • De Robinson R-44 Raven II met registratie F-HMKG en eigendom van Tecair welke sedert 20 december 2023 gebaseerd stond op de Antwerpse luchthaven, is er niet langer meer actief voor de firma Héli & Co. De helikopter vertrok op 25 mei 2024 naar Le Mans (Frankrijk), en vloog diezelfde dag via Angoulême (Frankrijk), naar Biarritz (Frankrijk). 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *