Bezig met laden...

Logboek

MD Helicopters naar High Court in Arizona (US) in zaak tegen Politie (NL)

MD Helicopters naar High Court in Arizona (US) in zaak tegen Politie (NL)

MD Helicopters Inc. (MDHI), dat recent nog in het nieuws kwam door het vertrek van CEO Lynn Tilton, heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof in Arizona, gevraagd om de veroordeling tot de betaling van een schadevergoeding van $6,7 miljoen aan de Nederlandse Politie teniet te doen. De helikopterbouwer uit Mesa in Arizona, bouwer van ondermeer de serie MD500 en MD900 helikopters, vecht reeds jaren de veroordeling aan.

In 2001 plaatste de Nederlandse Politie (genoemd als Politie Luchtvaart Dienst) een order bij MD Helicopters voor acht bi-turbine helikopters van het type MD902. De MD902 werden aangekocht om de Bolkow helikopters te vervangen. Na grote vertragingen en aangepaste contracten werd in Maart 2005 vastgesteld dat MD Helicopters de toestellen nog steeds niet kon leveren door problemen met de FAA (Amerikaanse Luchtvaartautoriteit).  

Daarop starten beide partijen een reeks rechtzaken. In 2008 was er een eerste uitspraak die MDHI veroordeelde tot het betalen van €1,1 miljoen aan Nederland. In een tweede uitspraak werd het bedrag verhoogd tot $6,8 miljoen. Beide partijen gingen in beroep en uiteindelijk werd MDHI in 2012 in beroep door de Haagse rechtbank veroordeeld tot de betaling van €5,9 miljoen aan Nederland.

MDHI liet het hierbij niet en ging verhaal halen bij de Amerikaanse Maricopa County Superior Court en begin dit jaar bij het Hof van Beroep in Arizona maar beiden rechtbanken stelden dat de Haagse rechter wel degelijk bevoegd was en bevestigden de uitspraak. 

Bijna 20 jaar na het order voor de 8 politiehelikopters heeft MDHI op 17 april 2020 aan het Hooggerechtshof in Arizona gevraagd om deze laatste beslissingen van de twee lagere rechtbanken te verbreken.

Het Hooggerechtshof moet nu eerst bepalen of ze deze zaak wil behandelen of niet. Indien niet blijven de beslissingen van de lagere rechtbanken bestaan en moet MDHI de betalingen aan Nederland voldoen verhoogd met de jarenlange verwijlinteresten. Het Hooggerechtshof kan de zaak alsnog zou behandelen en dan is het met spanning uitkijken wat de beslissing van de rechtbank zal zijn. Het verbreken van de beslissingen van de lagere rechtbanken zou de zaak weer op de lange baan schuiven.

Wij blijven de zaak opvolgen.

Naschrift 2021-07-31:

Het Hooggerechtshof van Arizona heeft intussen geoordeeld dat het Nederlandse vonnis, die MD veroordeeld tot betaling van de schadevergoeding, rechtsgeldig is. (lees hier

 

Naschrift 2023-03-11:

Zoals we intussen weten is MD Helicopters na een moeilijke periode door een financieel consortium overgenomen. Na wat speurwerk werd ons bevestigd dat de vordering van de Nederlandse Staat tegen MDHI nog steeds loopt. Maar deze vordering is 'onderdeel' gebleven van de oude onderneming MDHI en niet van de nieuwe onderneming MD Helicopters. 

 

Een beetje historie

MDHI heeft een lange woelige geschiedenis achter de rug. Het werd na de oorlog opgericht door Howard Hughes, een bekende en geheimzinnige Amerikaanse miljonair, als Hughes Helicopter Division. Hughes verkocht zijn helikopterdivisie in 1984 aan McDonnell Douglas, dat een nieuwe helikopterfabriek opende in Mesa. De Apache AH-64A was een product uit de Hughes ontwikkeling. McDonnell Douglas fuseerde nadien met Boeing en Hughes Helicopters werd een onderdeel van de grote Boeing helikopterdivisie die ook de Chinook bouwde. 

In 1999 verkocht Boeing de commerciële helikopterdivisie aan het Nederlandse RDM Holdings, toen onder de vleugels van Joep van den Nieuwenhuyzen. Klein detail: Joep wilde op de Maasvlakte een assemblagefabriek bouwen voor helikopters, maar het bleef bij een plan. In 2005 kwam de RDM Holdings in handen van de private equity firma van Lynn Tilton, Patriarch Partners, en kreeg de helikopteronderneming terug de naam MD Helicopters Inc. Recent nog verliet CEO Lynn Tilton het bedrijf toen ze door een Amerikaans rechter verplicht werd om de onderneming te verkopen om een schuldenaar te betalen.

Foto: een Belgische politiehelikopter MD902 - dezelfde die Nederland wou kopen 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *