Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit onze nationale luchtvaartregisters

Nieuws uit onze nationale luchtvaartregisters

In de afgelopen maand werden een aantal 'nieuwe' helikopters in het Nederlands en Belgische luchtvaartregisters ingeschreven. En we wisten ook nog wat nieuws te sprokkelen.

 

HeliCentre Lelystad krijgt nieuwe Guimbal Cabri G2 met Cristal Panel

De nagelnieuwe Guimbal Cabri G2 van HeliCentre werd op 10 september 2021 ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister onder de registratie PH-HCJ. Een piloot van HeliCentre ging de helikopter zelf ophalen in de fabriek bij Aix-en-Provence, Frankrijk.

Het is niet zomaar een Guimbal Cabri want deze is uitgerust met een 'Cristal Panel' cockpit. Deze 'glass cockpit' is een Garmin 500Txi met een MidContinent SAM back-up Primary Flight Display. Dit toestel zal bij HeliCentre worden ingezet voor de opleiding en training van professionele piloten die op grotere helikopters vliegen (o.a. Nederlandse Luchtmacht).

 

Robinson R44 Raven II Clipper met registratie OO-CVR

Op 9 september 2021 werd de R44 Raven II Clipper met serienummer 14225 ingeschreven onder registratie OO-CVR voor het bedrijf Unit-S, uit Beerse. Het toestel was voordien ingeschreven in het Franse luchtvaartregister als F-HDDL. Het werd bij Aircraft Solutions (EHBK) nagekeken en getest. Volgens de inschrijving is het toestel gebaseerd op de helihaven Lint (EBLT) en het werd intussen ook te Hoevenen opgemerkt.

 

Nog eens drie NHV Dauphins helikopters klaar voor Air Greenland.

Zoals we schreven op 17 december 2020 heeft NHV zes helikopters van het type Airbus H155 verkocht via de Deense helikopterbrooker HeliGlobe voor de IJslandse luchtvaartmaatschappij Air Greenland. Deze maatschappij heeft een contract met de Groenlandse regering om vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2030 alle helikopter passagiers transporten op Groenland uit te voeren.

Nadat reeds eerder de H155 met registratie OY-HJB (van Dancopter, een NHV bedrijf) werd geleverd aan Air Greenland, werden in september nogmaals twee H115 Dauphins in de rode kleuren van Air Greenland geschilderd en is klaar om te leveren. Het betreft de Deense registraties OY-HUS en OY-HUN. 

De Airbus H115 OY-HUS is de OO-NHK een Dauphin uit 2009 met 3.356u op de teller, die sinds eind 2019 te koop stond bij NHV. Het toestel is echter op vandaag nog steeds geregistreerd in het Belgisch register als OO-NHK.

De Airbus H115 OY-HUN is de XA-TYM (zie foto links) die reeds enige tijd bij NHV stond maar niet werd gebruikt. Het toestel met serienummer 6759 kreeg de fabrieksregistratie F-WWOF en werd nadien VT-AZU (2) voor het XA-TYM werd. 

Ook de D-HNHE, de ex-OO-NSH van NHV is intussen herschilderd in de Air Greenland kleuren en kwam als OY-HUP voor Air Greenland uit het schildersatelier van Satys op Lelystad. Het toestel is daar inmiddels vertrokken.  

 

Twee nieuwe Airbus H125 helikopters ingeschreven in het Belgisch register

Afgelopen maand werd het Belgisch luchtvaartregister op twee dagen tijd twee Airbus H125 helikopters rijker. Op 9 september werd de H125 met serienummer 9113 ingeschreven onder de registratie OO-GGG voor de G-Force Group uit Lokeren. Het toestel vloog op 10 september van de Airbus fabriek in Marignane naar het Spaanse Sabadell.

Op 10 september 2021 werd de Airbus H125 met serienummer 9112 ingeschreven onder de registratie OO-ABK voor het bedrijf ABK uit Wevelgem. Het toestel vloog vooreerst op 10 september met zijn nieuwe registratie boven de Golf van Beauduc voor de Franse kust.

 

Enige Robinson R66 uit het Belgisch luchtvaartregister uitgeschreven

De Robinson R66 turbinehelikopter met registratie OO-GLN van G-Force Group uit Lokeren werd op 14 september uit het Belgisch register geschrapt.

Het jonge toestel werd verkocht aan Heli Tsjechië sro, een Tsjechisch luchtvaartbedrijf, waar het vliegt als OK-HMP. Het toestel uit 2020 was volledig uitgerust met een knappe 'glass cockpit', een autopilot, airco en een extra fueltank en had slechts 100u gevlogen (zie foto links). 

Zoals we schreven heeft eigenaar G-Force Group nu een Airbus H125 aangekocht.

 

NHV verkoopt twee van haar Airbus H175 helikopters

Enigszins verrassend kwam het nieuws dat helikopteroperator NHV uit Oostende twee Airbus H175 helikopters heeft verkocht naar Brazilië. Eerder verklaarde NHV dat het zijn operaties wilde standaardiseren op Airbus H175 en Leonardo AW139. 

Op 6 augustus 2021 werd de H175 met registratie G-NHVE, de ex-OO-NSE, uitgeschreven uit het Britse register. Het toestel met serienummer 5007 werd in Brazilië ingeschreven als PR-OTQ.  

In augustus 2021 werd de H175 met registratie OY-HHV, de ex-OO-NSD, uitgeschreven uit het Deens register. Het toestel met serienummer 5006 werd in Brazilië ingeschreven als PR-OTP.

 

Twee nieuwe Chinooks aangekomen bij DMO in Woensdrecht

Vorige week er weer zijn twee nieuwe Chinooks, de D-485 en de D-483 aangekomen per dieplader op de basis Woensdrecht. Daar zullen ze worden geassembleerd en voorzien van extra 'Nederlandse' uitrusting.

Na de testvluchten zullen ze dan worden overgedragen aan het 298 Squadron in Gilze-Rijen.

Ook de nieuwe D-601 en D-602 staan nog bij DMO op de basis Woensdrecht in afwachting van hun voltooiing en overdracht aan 298 Squadron. Beide helikopters staan sinds 31 augustus bij DMO.

Foto van Chinook D-485 en D-483 op transport: copyrights hydraphotography.nl - met onze dank

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *