Bezig met laden...

Logboek

Alouette III's verdwijnen definitief uit ons luchtruim

Alouette III's verdwijnen definitief uit ons luchtruim

Gisteren nam het Belgisch leger op de basis Koksijde afscheid van haar twee laatste Alouette III's, de M1 en de M2. Ze vertrokken op de vliegbasis Koksijde, vlogen een paar farewell-rondjes over de basis en vlogen dan enkele reis naar hun nieuwe bestemmingen, Beauvechain en Landen. 

Net als bij het vertrek van de Belgische SeaKings in maart 2019 sluiten deze werkpaarden een legendarisch parcours af. 50 jaar lang waren deze helikopters actief bij de Marine. Ze scheepten sinds hun ingebruikname in 1971 regelmatig in aan boord van de commando- en logistieke steunschepen van de Marine voor het vervullen van ondersteunende logistieke en tactische missies.

Later volgden ook inschepingen op de multifunctionele fregatten, zoals tijdens anti-piraterijmissies in de Hoorn van Afrika. Ze namen, gestationeerd aan boord van Nederlandse marineschepen, ook succesvol deel aan verschillende counter-drugoperaties in de Caraïben. Daarnaast voerden deze helikopters ook reddingsoperaties en medische evacuaties uit en namen ze deel aan anti-pollutie opdrachten boven de Noordzee.

Deze beide Alouette's gaan nu deel uitmaken van de museumcollectie van het War Heritage Institute Museum. Eén toestel, de M-2, zal tentoongesteld worden in het museum op de vliegbasis Beauvechain. De M-1 gaat op pensioen in het museumdepot in Landen.

Een derde toestel van de Alouette III-vloot, de M-3, bleef al in augustus 2020 definitief aan de grond. De Alouette M-3 kreeg ondertussen zijn stek op de Campus Saffraanberg (Sint-Truiden) waar het nu fungeert als didactisch materieel bij de opleiding van toekomstige technici voor Defensie.

Met het verdwijnen van de Alouette's zal de Marine nu beroep moeten doen op de NH-90 NFH helikopters. Deze zullen nu zowel de SAR als de MAR-functie opnemen en het zal nu snel duidelijk worden of je dit alles met 4 NH-90 NFH helikopters, die bovendien zeer onderhoudsgevoelig zijn, kunt bolwerken. Tijd voor Defensie om haar toekomstige helikopterstrategie te gaan bepalen en de nodige aankoopvoorstellen op de federale regeringstafel te leggen. 

Foto's copyrights: Jef Pets en Tom Buysse - met onze dank

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *