Bezig met laden...

Logboek

ALERT: Australie houdt NH90 vloot aan de grond na crash - Update

ALERT: Australie houdt NH90 vloot aan de grond na crash - Update

Het Australische leger heeft alle operaties met haar vloot NH90-helikopters opgeschort na de crash van een NH90 (*) in de Jervis Bay nabij de kust van New South Wales. Vooraleer de operaties te hervatten wil het leger de oorzaak van de crash onderzoeken en desgevallend remediëren.

Er waren 10 militairen aan boord van de Airbus NH90 toen deze afgelopen woensdagavond rond 21u een crashlanding in zee moest maken. De NH90 was onderdeel van een antiterrorismetraining in een maritieme omgeving samen met de SOP (Special OPs troepen). 

Volgens de eerste berichten verloor de NH90 plotseling motorvermogen waarbij de piloten een crashlanding in zee moesten maken. Als bij wonder waren er slechts 2 bemanningsleden licht verwond. Over de oorzaak van de crash is nog niets bekendgemaakt.

De Australische media spreken over de NH90-vloot als een duur 'project met veel zorgen en problemen' en een zeer lage operationele beschikbaarheid. Ze schatten de kost van een vlieguur op ongeveer AU$ 48.000 ofte € 30.000. Australië besloot al eerder om zijn vloot NH90 te vervangen door Sikorsky Black Hawk helikopters. De eerste Black Hawk zullen reeds dit jaar worden geleverd. 

(*) Australië noemt zijn NH90 helikopters: MRH90 Taipan

Wij blijven het onderzoek naar de oorzaak dit opvolgen...

Update: 27 maart 2023

Het leger heeft intussen het toestel kunnen bergen. Er is nog geen informatie over de eventuele oorzaak vrijgegeven, wel 'zou' volgens een ooggetuige net voor de crash bovenaan het toestel ter hoogte van de rotor en de motoren een lichtflits te zien zijn geweest.

Update:7 april 2023

De woordvoerder van Defensie heeft bevestigd dat de Australische NH-90 vloot vanaf 6 april 2023 terug normale operaties zal vliegen en dat een aantal risico beperkende maatregelen werden getroffen die niet publiek worden gemaakt. Over de oorzaak van de crash is niets bekendgemaakt.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *